Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Soluțiile juridice au impact asupra continuării activității ELCEN ca serviciu public de alimentare cu energie termică în București, după fuziunea cu Compania Municipală Termoenergetica București. Este o nouă măsură de sprijin în contextul în care ELCEN a semnat recent un memorandum de înțelegere cu compania americană Sage pentru realizarea unui studiu aprofundat de fezabilitate a implementării unui sistem de încălzire centralizat bazat pe energie geotermală de adâncime în București.
Proiectul de act normativ nu se limitează la situația ELCEN și introduce o derogare în Legea nr.325/2006 care particularizează prevederile privind delegarea gestiunii directe a serviciului public de alimentare cu energie electrică în sistem centralizat. Astfel, se poate atribui direct contractul de delegare, inclusiv atunci când operatorul are capital social integral/ majoritar deținut de unitățile administrativ-teritoriale și/sau statul român.
Pentru a evita riscul efectuării activității de alimentare cu energie termică în pierdere, prin proiect se instituie obligativitatea ANRE de a emite avizul privind ajustarea prețurilor și tarifelor și posibilitatea recuperării, într-o perioadă de 12 luni, a eventualelor pierderi financiare generate de modificarea prețului/tarifului, înregistrate de operator în intervalul dintre data aprobării prețului de către autoritatea deliberativă a unității administrativ-teritoriale și data primei livrări realizată la noile prețuri.
Soluțiile juridice asigură posibilitatea cesionării drepturilor și obligațiilor prevăzute în contractele de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în situația unor proceduri de absorbție sau fuziune a unor operatori care au ca acționari autoritățile unităților administrativ teritoriale și statul. A fost introdusă posibilitatea utilizării infrastructurii tehnico-edilitare a operatorului/operatorului regional pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.
Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere și adoptare.
***
Conform Memorandumului cu tema ,,Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în Municipiul București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile” aprobat în ședința Guvernului din 31 ianuarie 2024, la nivelul MDLPA s-a efectuat o analiză cu privire la cadrul legislativ aplicabil serviciului public de alimentare cu energie termică:
- Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006,
- Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, precum și normele secundare și terțiare aferente.
Potrivit Memorandumului, scopul analizei îl constituie identificarea modificărilor și completărilor legislative necesare pentru ca, în urma realizării fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București (C.M.T.E.B.), societatea
absorbantă sau, după caz, noua societate rezultată din procedura de fuziune să poată continua prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București (producere, transport, distribuție și furnizare energie termică), prin gestiune directă, prin cesionarea Contractului nr. 7/29.11.2019, semnat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București – Ilfov și C.M.T.E.B, cu toate drepturile și obligațiile izvorâte din acest contract și din legislația aplicabilă.
Astfel, a fost identificată necesitatea instituirii unor norme juridice în Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, republicată, care să introducă o derogare care particularizează prevederile privind delegarea gestiunii directe a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...