Soluţii de la Guvern pentru modernizarea sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Muncitor al ELCEN
Muncitor al ELCEN
Guvernul a aprobat un proiect de Lege care are ca scop modernizarea sistemului de încălzire centralizată, propunând noi soluții juridice pentru stimularea operatorilor economici în vederea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, la noi standarde de calitate și eficiență.

Soluțiile juridice au impact asupra continuării activității ELCEN ca serviciu public de alimentare cu energie termică în București, după fuziunea cu Compania Municipală Termoenergetica București. Este o nouă măsură de sprijin în contextul în care ELCEN a semnat recent un memorandum de înțelegere cu compania americană Sage pentru realizarea unui studiu aprofundat de fezabilitate a implementării unui sistem de încălzire centralizat bazat pe energie geotermală de adâncime în București.

Proiectul de act normativ nu se limitează la situația ELCEN și introduce o derogare în Legea nr.325/2006 care particularizează prevederile privind delegarea gestiunii directe a serviciului public de alimentare cu energie electrică în sistem centralizat. Astfel,  se poate atribui direct contractul de delegare, inclusiv atunci când operatorul are capital social integral/ majoritar deținut de unitățile administrativ-teritoriale și/sau statul român.

Pentru a evita riscul efectuării activității de alimentare cu energie termică în pierdere, prin proiect se instituie obligativitatea ANRE de a emite avizul privind ajustarea prețurilor și tarifelor și posibilitatea recuperării, într-o perioadă de 12 luni, a eventualelor pierderi financiare generate de modificarea prețului/tarifului, înregistrate de operator în intervalul dintre data aprobării prețului de către autoritatea deliberativă a unității administrativ-teritoriale și data primei livrări realizată la noile prețuri.

Soluțiile juridice asigură posibilitatea cesionării drepturilor și obligațiilor prevăzute în contractele de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în situația unor proceduri de absorbție sau fuziune a unor operatori care au ca acționari autoritățile unităților administrativ teritoriale și statul. A fost introdusă posibilitatea utilizării infrastructurii tehnico-edilitare a operatorului/operatorului regional pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere și adoptare.

 

***

Conform Memorandumului cu tema ,,Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în Municipiul București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile” aprobat în ședința Guvernului din 31 ianuarie 2024, la nivelul MDLPA s-a efectuat o analiză cu privire la cadrul legislativ aplicabil serviciului public de alimentare cu energie termică:

- Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006,

- Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, precum și normele secundare și terțiare aferente.

Potrivit Memorandumului, scopul analizei îl constituie identificarea modificărilor și completărilor legislative necesare pentru ca, în urma realizării fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București (C.M.T.E.B.), societatea
absorbantă sau, după caz, noua societate rezultată din procedura de fuziune să poată continua prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București (producere, transport, distribuție și furnizare energie termică), prin gestiune directă, prin cesionarea Contractului nr. 7/29.11.2019, semnat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București – Ilfov și C.M.T.E.B, cu toate drepturile și obligațiile izvorâte din acest contract și din legislația aplicabilă.

Astfel, a fost identificată necesitatea instituirii unor norme juridice în Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, republicată, care să introducă o derogare care particularizează prevederile privind delegarea gestiunii directe a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel