Soluţii prin care putem plăti mai puţin la ratele bancare
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Soluţii prin care putem plăti mai puţin la ratele bancare
Soluţii prin care putem plăti mai puţin la ratele bancare
Românii sunt copleșiți de creșterea ratelor și caută soluții. Avem trei variante pe care le putem folosi fie pentru a scăpa de rată, fie pentru a-i scădea semnificativ valoarea. 

1. Schimbarea ROBOR cu IRCC

În aceste momente, ROBOR este 8,17 % în timp ce IRCC este la jumătate, 4,06 %, însă atenție, și acest indice poate suporta anumite creşteri.

Potrivit specialiștilor şi IRCC poate ajunge până la începutul anului în jur de 7.7 % deci este posibil să ajungă la aceeași valoare cu ROBOR-ul. 

Această opțiune are avantajul scăderii valorii ratei pe termen scurt până la noi valori ale IRCC, dar dacă alegem această schimbare nu ne vom mai putea întoarce la varianta de a avea credite cu ROBOR.

 Aşadar, mare atenție la calcule şi la evoluția procentelor.  Sunt peste 26.000 de persoane fizice ce au decis să schimbe ROBOR cu IRCC de la începutul anului.

2. Dobândă fixă la aceeași bancă 

Practic, putem merge să negociem cu banca pentru a beneficia de această măsură.

1.421 de persoane fizice, care nu au mai putut să suporte creșterea de rate din cauza ROBOR, au preferat o dobândă fixă

3. Refinanțarea la altă bancă

54.000 de persoane au ales refinanțarea la o altă bancă cu o dobândă mai bună, fixă.

Românii sunt copleșiți de creșterea ratelor

23.000 de persoane fizice și 860 de firme și-au amânat ratele. Mai exact, ei au beneficiat de amânarea dată de Guvern prin ordonanță de urgență, dar și prin anumite posibilități separate ale băncilor.

Atenție, puteți să mai faceți acest lucru dacă, de exemplu, nu puteți plăti. Puteți să negociați direct cu banca și, dacă ajungeți la un consens, puteți să vă amânați ratele.

 Prin această măsură nu scăpați de acele dobânzi, cu siguranță, așa că va trebui să le plătiți după ce reîncepeți să achitați aceste împrumuturi, potrivit Antena3.

Indicele ROBOR continuă să crească. La cât a ajuns vineri, 14 octombrie

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 8,17% pe an, de la 8,15% pe an, joi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,27% pe an, de la 8,24% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,37% pe an, de la 8,36%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel