Trei din zece români optează pentru cash în vacanțele externe
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Peste jumătate (52,5%) dintre românii care au ales să-şi petreacă vacanţa în străinătate, în această vară, au optat pentru autoturismul personal ca mijloc de transport, iar trei din zece persoane (28%) vor folosi pentru plăţi exclusiv cash, arată un sondaj realizat de CEC Bank, în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, publicat joi.

Potrivit sursei citate, din totalul celor chestionaţi, doar unul din trei români aleg să-şi petreacă vacanţa în afara României.

În topul destinaţiilor se află Grecia, unde aproape 27% dintre respondenţi îşi vor petrece concediul, în timp ce peste 13% au ales Turcia, iar 11,6% vor merge în Bulgaria şi în Italia. Totodată, aproape 5% au ales să viziteze Egiptul.

Întrebaţi ce mijloc de transport preferă pentru a merge în concediu, 52,5% dintre respondenţi au menţionat autoturismul personal, 20% avionul, puţin peste 19% trenul şi 8,5% autocarul.

"Pentru cei care au ales maşina, CEC Bank le oferă posibilitatea achiziţionării vinietei şi a huvinietei sau să îşi plătească taxa de pod de la Feteşti - Cernavodă direct din aplicaţiile de Mobile Banking şi Internet Banking ale băncii. Plata huvinietei vine în sprijinul românilor care tranzitează ţara vecină, oferind o soluţie de plată 100% digitală iar taxa de pod este o alternativă la plata prin sms. Întregul proces de achiziţie a huvinietei sau de încasare a taxei de pod prin aplicaţia de Mobile Banking - CEC app durează doar câteva minute, iar plata se realizează în mod automat", se menţionează într-un comunicat al băncii, transmis joi AGERPRES.

La întrebarea "De unde faci rost de bani pentru vacanţă ?", peste 78% dintre respondenţi au răspuns că strâng banii din timp, făcând economii pe parcursul anului, puţin peste 13% spun că folosesc tichetele de vacanţă pentru plata concediului, iar aproape 5% apelează la cardul de credit/overdraft. Doar sub 3% afirmă că primesc prime de concediu de la angajator şi o pondere de sub 2% susţin că se împrumută la rude sau la prieteni.

În ceea ce priveşte mărimea bugetului de vacanţă, peste o treime din totalul celor chestionaţi (37%) declară că acesta este similar cu cel de anul trecut. În schimb, o scădere a bugetului, cu 10% până la 30%, s-a înregistrat pentru aproape 34% dintre români, iar pentru peste 21% s-a înregistrat o creştere de 10% - 30%.

Citește și: Avertizare privind mesajele false de la Booking.com

Cercetarea de specialitate relevă faptul că şase din zece români (62%) vor folosi cardurile pentru plăţile din vacanţă (fie că sunt de debit sau de credit, card multicurrency, fie o combinaţie de plată cash şi card), iar sub 28% vor apela exclusiv la cash.

"Pentru plata cu cardul în străinătate, clienţii CEC Bank pot apela la cardul VISA Multicurrency care oferă acces direct la conturi în zece valute. De asemenea, cheltuielile prilejuite de concediu pot fi plătite cu cardul de credit de la CEC Bank în până la 24 rate lunare fără dobândă, la orice comerciant din lume", notează banca.

Sondajul a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eşantion reprezentativ de circa 1.200 de respondenţi din toată ţara, din care o pondere de 57,7% este reprezentată de salariaţi, în timp ce 83,99% locuiesc la oraş, iar 37,86% au studii superioare.

Fondată în anul 1864, CEC Bank deţine, în prezent, cea mai extinsă reţea naţională, cu peste o mie de sucursale şi unităţi teritoriale, precum şi cu active de 83,5 miliarde lei, la sfârşitul anului 2023.

Grupul CEC Bank a luat fiinţă prin preluarea, la data de 27 iulie 2023, de către CEC Bank S.A., a pachetului majoritar de acţiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural - I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel