Sondaj: Impozitați bogații, dați mai multe ajutoare sociale!
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dolarul se depreciază față de moneda națională
Dolarul se depreciază față de moneda națională
Majoritatea locuitorilor ţărilor bogate vor ca persoanele înstărite să plătească taxe mai mari şi solicită de asemenea mai multe ajutoare sociale din partea guvernelor, în special pentru pensii şi sănătate, arată rezultatele unui sondaj publicat marţi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmit Reuters şi AFP.

La elaborarea acestui sondaj, OECD a consultat 22.000 de persoane cu vârsta între 18 şi 70 de ani din 21 de ţări cu privire la îngrijorările lor şi ce cred despre modul în care guvernele îi ajută să răspundă riscurilor sociale şi economice. În toate cele 21 de ţări, mai mult de jumătate din cei intervievaţi au declarat că sunt 'pentru', atunci când au fost întrebaţi dacă guvernele ar trebui să îi taxeze mai mult pe bogaţi pentru a-i putea spijini pe cei săraci.

Taxele mai mari pentru bogaţi au devenit o temă politică importantă în multe ţări bogate, democraţii din SUA propunând majorarea taxelor iar vestele galbene din Franţa solicitând ca cei avuţi să suporte o povară fiscală mai mare. Cel mai mare sprijin în favoarea taxelor mai mari pentru bogaţi, aproape 80%, s-a înregistrat în Portugalia şi Grecia, ambele ţări care au ieşit după mai mulţi ani de criză economică, comparativ cu o medie de 68% în zona OECD.

Citește și: România primește un sprijin important pentru aderarea la OCDE

De asemenea, sondajul OECD a descoperit o nemulţumire semnificativă faţă de politicile de asistenţă socială ale guvernelor. Multe persoane din ţările OECD cred că serviciile publice sunt inadecvate şi greu de accesat. În medie, doar 20% din cei intervievaţi cred că ar putea avea un acces facil la asistenţa socială dacă ar avea nevoie, în timp ce 56% cred că ar fi dificil să aibă acces.

Peste jumătate din cei intervievaţi au declarat că nu beneficiază în mod corect de asistenţa socială având în vedere taxele pe care le plătesc iar două treimi cred că alţii primesc mai mult decât merită. De asemenea, oamenii din toate ţările, exceptând Canada, Danemarca, Norvegia şi Olanda, nu cred că guvernele ţin cont de opiniile lor.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel