Sorin Cîmpeanu spune cum se va numi cursul de ”Educaţie financiară” și de când va fi introdus în programă
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
O nouă materie în programa școlară, începând din toamna anului 2023
O nouă materie în programa școlară, începând din toamna anului 2023
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că "Educaţie financiară" ar urma să fie integrată în noile planuri cadru pentru liceu într-un modul denumit generic "Educaţie pentru viaţă", astfel încât tinerii români să fie pregătiţi pentru "viaţa reală şi pentru integrarea în societate".

Potrivit ministrului, noile planuri cadru ar urma să fie aplicabile din toamna anului 2023.

"Educaţia financiară a fost introdusă în programă (...), sunt convins că vom avea înţelepciunea în noile planuri cadru pentru liceu să avem consolidată şi această componentă a educaţiei. Educaţia financiară ar urma să fie integrată într-un modul denumit generic "Educaţie pentru viaţă" în care să avem o serie de componente care, luate toate la un loc într-o manieră integrată, să facă în aşa fel încât tinerii noştri să fie pregătiţi mai bine pentru viaţa reală, pentru integrarea în societate. Pe acest palier fără doar şi poate Educaţia financiară are o importanţă mare, pe care Ministerul Educaţiei o susţine. Noile planuri cadru de liceu ar urma să fie aplicabile din 2023. Deci nu anul viitor, ci în toamna anului 2023", a afirmat ministrul Educaţiei la conferinţa "Cercetarea ştiinţifică în domeniul financiar. Provocări şi soluţii", organizată de DC Media Group.


Finanţarea cercetării, ”pe un trend descendent"


"Ştim foarte bine dinamica, plecând de la 0,29 la sută din PIB în anul 2015. Am coborât la 0,26 în anul 2016. În anul 2018 aveam 0,15 din PIB, în 2019 0,14 la sută din PIB. În 2020 - 0,13 din PIB. (...) Situaţia nu este deloc liniştitoare, mai cu seamă că avem un trend descendent. Nu numai că este mică finanţarea cercetării, dar este şi pe un trend descendent. Este un semnal de alarmă. (...) Am reuşit să găsim soluţie pentru a finanţa cercetarea ştiinţifică universitară cu o sumă de 100 milioane de lei. Este un început modest, dar un început care ar trebui să fie urmat şi anul viitor, să găsim aceeaşi soluţie la nivelul bugetului", a arătat ministrul.

Sorin Cîmpeanu. Digitalizarea este viitorul, dar până acolo trebuie să înțelegem că avem probleme în prezent

Sorin Cîmpeanu a mai spus că, deşi portofoliul cercetării nu este la Ministerul Educaţiei, va încerca să găsească "cele mai eficiente măsuri" pentru ca în cadrul unor competiţii de finanţare a literaturii de specialitate să poată fi sprijinite revistele performante româneşti pentru a-şi creşte capacitatea editorială.

"Am constatat că avem la nivel naţional trei jurnale din sfera ştiinţelor economice care capătă o valoare din ce în ce mai mare. (...) Deşi portofoliul cercetării nu este la Ministerul Educaţiei în momentul actual, vă asigur că vom încerca să ne conjugăm eforturile şi să identificăm cele mai eficiente măsuri pentru ca în cadrul unor competiţii de finanţare a literaturii de specialitate să putem sprijini revistele performante româneşti pentru a-şi creşte capacitatea editorială. Este un aspect pe care îl consider important", a mai afirmat Cîmpeanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel