Spania cheltuie 3 miliarde de euro pentru a combate inflația
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Steagul Spaniei. Foto: Pexels.com
Steagul Spaniei. Foto: Pexels.com
Guvernul spaniol a adoptat marți un pachet de măsuri de reducere a inflației care include scăderea impozitului pe venit pentru lucrătorii cu salariul minim și o extindere a taxei zero pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare de bază.

Toate aceste măsuri va costa statul spaniol circa 3 miliarde de euro, relatează Reuters.

Reducerea impozitului pe venit va costa trezoreria 1,4 miliarde de euro, iar prelungirea TVA-ului de 0% 1,36 miliarde de euro, a declarat ministrul Finanțelor, Maria Jesus Montero, într-o conferință de presă.

Spania va reveni progresiv la TVA-ul anterior de 4% pentru alimentele de bază până anul viitor, începând cu o creștere la 2% după 30 septembrie.

TVA zero pentru alimentele de bază a fost una dintre măsurile introduse în decembrie 2022 pentru a evita o criză a costului vieții exacerbată de o creștere a prețurilor la energie declanșată de războiul din Ucraina.

Inflația din Spania a atins un nivel maxim de 10,8% în iulie 2022. Luna trecută, rata inflației pe 12 luni armonizată la nivelul UE s-a situat la 3,8%.

Săptămâna trecută, guvernul a adăugat uleiul de măsline pe lista alimentelor esențiale, care mai include pâine, lapte, fructe și legume.

Pachetul adoptat de guvernul spaniol prelungește subvențiile pentru grupurile vulnerabile care se luptă să își plătească facturile la electricitate. În pachetele anterioare, taxele pe electricitate au fost reduse, dar guvernul le-a majorat progresiv pe parcursul celui de-al doilea trimestru.

Guvernul a aprobat, de asemenea, noi subvenții în valoare de 626 de milioane de euro pentru achiziționarea de vehicule electrice și o prelungire a ajutorului pentru întreprinderile mari consumatoare de energie.

Spania a evitat intrarea în procedura de deficit excesiv a UE prin obiectivul de a-și reduce deficitul la 3% până în 2024.

Acest plan este sprijinit de o creștere economică peste așteptări, estimată la 2,5% în acest an, după ce economia a depășit previziunile și a crescut cu 0,8% în primul trimestru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Germania construiește primul său terminal terestru de GNL

Germania deschide un nou terminal de gaz natural...

Ciolacu pare să nu fi înțeles nemulțumirile contabililor

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați...

Spălare de bani: Turcia, eliminată de pe „lista gri” a GAFI

„Datorită măsurilor bune care au fost adoptate, Turcia a...

Nokia face o achiziție de 2,3 ​​miliarde de dolari

Producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

Rata șomajului a scăzut în România

Rata şomajului în România se situa, la finele lunii mai, la 3,09%, cu 0,01...

Rusia pregătește o nouă surpriză legată însă de GNL

Când trebuie să faci rost de bani, rușii sunt dispuși la...


pixel