Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend
Autor: Simona Haiduc | 12 aug 2022, 21:30
Au fost deja anulate numeroase curse
Au fost deja anulate numeroase curse
Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă grevă care a început deja vineri și va dura până duminică seara.

Piloții companiei aeriene spaniole Easyjet au început vineri greva din august pentru a cere restabilirea condițiilor de muncă existente înainte de pandemia de COVID-19. Noua mișcare revendicativă intervine la două săptămâni după ce echipajele de zbor au încheiat o grevă similară, soldată cu încheierea unui acord.

În plin sezon turistic, această nouă grevă la Easyjet se adaugă unei greve în curs de desfășurare a echipajelor de zbor la un alt transportator low-cost, irlandezul Ryanair, unde două sindicate spaniole au declanșat o grevă până la începutul lunii ianuarie 2023.

La Easyjet, actuala grevă va fi urmată de alta, programată pentru intervalul cuprins între 27 și 29 august și care se va desfășura pe aeroporturile din Barcelona, Malaga și insulele mediteraneene (Baleare) Palma de Mallorca și Menorca.

Vineri, în prima zi de grevă, opt zboruri ale companiei britanice au fost anulate, majoritatea pe aeroportul din Barcelona. În ceea ce privește Ryanair, 20 de zboruri au fost anulate în Spania începând de luni, potrivit sindicatului USO.

Blocajul conducerii cu angajații continuă

Greva este "singura opțiune alternativă în fața refuzului Easyjet de a restabili condițiile pe care le aveau piloții înainte de pandemia Covid-19 și de a negocia al doilea contract colectiv", a explicat sindicatul Sepla. Ministerul spaniol al Transporturilor a stabilit o obligație de serviciu minim între 57% și 61% pentru a "reconcilia interesele cetățenilor și nevoile lor de mobilitate cu dreptul la grevă al lucrătorilor", a anunțat Ministerul.

Sindicatul Sepla a apărat în comunicatul său că "în cele mai grele luni ale pandemiei", piloții Easyjet au acceptat o reducere a salariilor "pentru a garanta nu doar locurile de muncă, ci și însăși supraviețuirea companiei în Spania".

Dar, potrivit sindicatului, Easyjet a revenit acum la un volum de zboruri "similar" cu cel de dinaintea pandemiei. Personalul navigant al companiei aeriene britanice a pus capăt, la 28 iulie, grevei începute la începutul acestei luni, după ce a obținut o creștere salarială de 22% pe trei ani, potrivit sindicatului USO.

Citește și Piloții Lufthansa în grevă! Europa ar putea fi paralizată total

Piloții amenință cu perturbări ale traficului aerian în cea mai aglomerată perioadă a anului. Mii de zboruri au fost anulate anul acesta, din cauza lipsei de personal şi a inflației galopante.

Sindicatul a declarat că grevele ar fi "un semnal care nu poate fi ignorat". La sfârșitul lunii iulie, personalul de la sol al Lufthansa a desfășurat deja o grevă masivă, ceea ce a dus la anularea zborurilor a peste 130.000 de pasageri. Vereinigung Cockpit speră să reia negocierile cu compania aeriană cu "și mai mult sprijin din partea bazei". 

Compania aeriană germană are în prezent aproximativ 5.500 de piloți. Un procent impresionant de 97,6% dintre cei care lucrează în segmentul de pasageri al companiei aeriene susțin greva, precum și 99,3% din secțiunea cargo. 

Compania aeriană germană Lufthansa a decis să anuleze ''aproape toate'' zborurile pe care le avea programate miercuri în Germania, din cauza unei greve a personalului de la sol, a anunţat marţi cel mai mare transportator aerian din Europa într-un comunicat de presă preluat de AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe