Spania: Plan de salvare de 1,4 miliarde euro, amenințat de culturile de căpșuni

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Căpșuni
Căpșuni
Sunt bani alocați atât de statul spaniol, cât și de regiunea Andaluziei.

Fonduri prevăzută să fie cheltuite pentru a asigura reconversia economiei locale a parcului național Doñana, amenințat de secetă. Fermierii vor fi încurajați să se reorienteze către culturi fără irigații.

Toleranța față de irigarea ilegală. Ministerul spaniol al Tranziţiei Ecologice şi guvernul regional andaluz au ajuns  la un acord care să garanteze protecţia parcului naţional Doñana, situat la confluența fluviului Guadalquivir.

Cele două părți au prezentat un plan de 1,4 miliarde de euro pentru a apăra acest ecosistem de lagune și mlaștini, loc de oprire a păsărilor migratoare între Europa și Africa. Situl natural este amenințat de uscare prin expansiunea necontrolată a culturilor intensive de căpșuni și alte fructe roșii, irigate cu apă furată.

Cele două administrații au convenit să limiteze exploatațiile agricole la marginea parcului și să le închidă cele care folosesc apă captată în mod clandestin și care seacă, practic, pânza freatică. Guvernul se angajează să favorizeze reconversia economică a localităților din apropiere și să ajute fermierii să-și reorienteze activitățile către culturi neirigate.

Până la 100.000 de euro pe hectar

Planul, finanţat în părţi egale între regiune şi stat, va permite proprietarilor terenurilor în cauză să primească în total până la 100.000 de euro, cu o rată anuală de 10.000 de euro, pe o perioadă de 10 ani, pentru fiecare hectar destinat împăduririi sau „renaturalizării” terenurilor. Subventiile vor putea ajunge pana la 2.500 de euro pe an pe o perioada de cinci ani, pe hectar reconvertit în culturi fără irigare, cum ar fi strugurii, măslinele sau migdalele.

"Nu există amnistie pentru irigarea ilegală, există o amnistie pentru Doñana", a afirmat ministrul tranziţiei ecologice, Teresa Ribera, prezentând planul. Ea speră că pactul va ajuta la salvarea lagunelor din parc, clasificate ca rezervație a biosferei și incluse în patrimoniul UNESCO.

Producătorii locali, la rândul lor, estimează că acest lucru va ajuta la îmbunătățirea imaginii fructelor lor în rândul consumatorilor europeni, după ce au suferit în primăvara trecută de apelul la boicot lansat în Germania de grupuri ecologiste.

Cultură intensivă de căpșuni

Acesta este sfârşitul confruntării de mai bine de doi ani dintre Madrid şi autorităţile andaluse. Nu trebuie uitat că în această regiune cultivarea fructelor roșii este principala activitate agricolă, Andaluzia fiind cel mai mare exportator de căpșuni din Europa, cu o producție de 300.000 de tone pe an.

În timp ce la Madrid, guvernul socialist încerca din greu să vâneze capturile ilegale de apă, la Sevilla, guvernul regional condus de Partidul Popular (dreapta), promitea în schimb fermierilor legalizarea şi extinderea activităţilor lor.

Confruntările dintre administraţii au fost una dintre marile provocări ale campaniei pentru alegerile municipale din luna mai, iar în timp ce ministrul tranziţiei ecologice a avertizat asupra uscării parcului, localnicii au criticat în schimb un „fanatism ecologist”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel