Spania va majora salariul minim cu 8%. La cât va ajunge
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O decizie anunțată astăzi de premierul țării
O decizie anunțată astăzi de premierul țării
Guvernul spaniol este pregătit să aprobe o majorare cu 8% a salariului minim național, a anunțat premierul Pedro Sanchez în Parlament. 2023 este an electoral în Spania. 

Majorarea ar însemna un plus de 93 de euro (100,78 dolari) pe lună, ceea ce ar duce noul salariu minim la 1.259 de euro pe lună, în 12 plăți pe an.

Măsura, care vine după ce inflația medie a atins 8,4% în 2022, face parte dintr-un plan convenit în cadrul unui acord de coaliție cu partidul de stânga Unidas Podemos, care vizează creșterea salariului minim net la 60% din salariul mediu lunar din țară, adică 1.944 de euro, până la sfârșitul mandatului său de patru ani.

În cursul zilei de marți, guvernul s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor pentru a-i informa cu privire la majorare, însă principalele asociații patronale s-au opus majorării, după ce au susținut o creștere de numai 4%.  Spania se confruntă cu alegeri generale la sfârșitul anului 2023.

Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat o creştere de 5,5% în 2022, după un avans peste estimări în trimestrul patru din 2022, de 0,2%, arată datele preliminare publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INE), transmite Reuters.

De asemenea, economia spaniolă a crescut cu 2,7% în ultimele trei luni din 2022, comparativ cu trimestrul patru din 2021, arată datele INE. PIB-ul Spaniei a înregistrat a şaptea expansiune trimestrială consecutivă şi a evitat recesiunea în toamnă, în pofida încetinirii economiei mondiale şi a scăderii consumului pe plan intern.

Datele privind trimestrele precedente au fost revizuite în creştere de Institutul Naţional de Statistică. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau în trimestrul patru din 2022 la un avans trimestrial de 0,1% şi o creştere anuală de 2,2%.

În decembrie, autorităţile de la Madrid estimau că expansiunea economiei în 2022 va depăşi prognoza originală de 4,5% şi probabil va creşte cu peste 5%. În 2023, Guvernul se aşteaptă la o încetinire la 2,1% a PIB-ului Spaniei.

Cheltuielile publice au sprijinit creşterea economiei în ultimele trei luni din 2022, compensând scăderea consumului privat şi a investiţiilor. Deja Spania a primit 31 miliarde euro din fondurile UE de redresare, care au început să intre în economie în trimestrul patru din 2022, iar Guvernul se aşteaptă ca acestea să atingă potenţialul complet în 2023. 

Citește și Marile firme de consultanță, luate prin surprindere în Spania. Cu cine s-au trezit la ușă

În Spania, marile firme de consultanță au intrat în vizorul autorităților. Nu, nu pentru că ar fi greșit ceva. Dar operațiunea declanșată de Inspecția Muncii din Spania la birourile din Madrid ale principalelor companii din acest sector, KPMG, Deloitte, PwC și EY, a dat oarecum peste cap ritul de lucru al celor patru companii cunoscute sub numele de "Big Four". 

Scopul celor care au bătut la ușile respectivelor firme este, potrivit presei spaniole, de a verifica dacă sunt respectate orele de program, ce se întâmplă cu orele suplimentare lucrate de angajați, cum se aplică măsurile de conciliere și dreptul la deconectare într-o industrie renumită volumul de muncă extrem de încărcat (adesea compensat cu salarii mari sau de promisiunea unui început de carieră fulminant pentru cei mai tineri). ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel