Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Sindicatele au desfălurat joi proteste în întreaga Spanie în încercarea de a realiza un acord între guvern și sectorul de afaceri cu privire la o reducere a orelor de lucru.
Acest lucru are loc în contextul în care angajatorii sunt îngrijorați de o creștere a costurilor.
„Economia și companiile spaniole își pot asuma perfect o reducere a orelor de lucru”, a declarat Unai Sordo, liderul sindicatului CCCO, în fața sutelor de protestatari adunați în fața sediului asociației patronale CEOE din Madrid.
„Progresele tehnologice și modul în care lucrăm și producem permit perfect acest lucru, păstrând același salariu și îmbunătățind productivitatea”, a adăugat el.
Citește și: Britanicii ar putea introduce săptămâna de lucru de patru zile
Socialiștii premierului Pedro Sanchez și aliații lor încearcă să convingă întreprinderile să accepte un plan de reducere a săptămânii de lucru cu 2,5 ore de la 40 de ore la momentul actual.
Uniunea Europeană trebuie să reducă decalajul de productivitate dintre statele sale membre pentru a ține pasul cu rivalii economici Statele Unite și China, a declarat fostul șef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi într-un raport elaborat luna aceasta pentru Comisia Europeană.
Pentru a obține sprijinul angajatorilor, guvernul a oferit o primă de angajare pentru întreprinderile mici cu mai puțin de 10 angajați pentru a compensa reducerea orelor de lucru, menținând în același timp același nivel de servicii, potrivit unei surse implicate în negocieri.
Madridul poate aproba reducerea fără consens, iar o sursă guvernamentală de rang înalt a declarat că va face acest lucru înainte de sfârșitul anului 2024.
Propunerea constă într-un calcul al săptămânii de lucru pe o bază anuală, astfel încât lucrătorii din sectoarele în care este dificilă adaptarea turelor, cum ar fi industria ospitalității, pot acumula ore care pot fi compensate ulterior sub formă de concedii.
Spaniolii lucrează mai multe ore decât majoritatea europenilor. Potrivit Eurostat, săptămâna medie de lucru în Spania era de 36,4 ore în 2023, în comparație cu media UE de 36,1 ore.
Ministrul Muncii, Yolanda Diaz, a declarat că reducerea orelor de lucru va crește productivitatea, un domeniu în care Spania a rămas în mod tradițional în urma altor țări europene.
Șefii companiilor din toată țara se tem că propunerea va face ca angajații să lucreze mai puține ore pentru același salariu ca înainte.
Impactul unor măsuri similare în alte țări este neclar.
În 2000, Franța a introdus săptămâna de lucru de 35 de ore, așteptându-se ca aceasta să creeze sute de mii de locuri de muncă. Dar datele arată o creștere a costului forței de muncă, ceea ce face ca lucrătorii francezi să fie mai scumpi în termeni relativi, iar companiile mai puțin competitive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.