Spațiile de cazare, în declin. Turismul românesc se resimte după pandemie

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Plaja
Plaja
Capacitatea de cazare turistică în funcţiune a structurilor de primire turistică a fost, în primul trimestru al acestui an, cu 1,9% mai mică decât în perioada similară a anului trecut, conform datelor INS.

În totalul capacităţii de cazare turistică în funcţiune, hotelurile au deţinut o pondere de 57,7%, pensiunile agroturistice 15,3%, pensiunile turistice 12,7%, vilele turistice 4,4%, hostelurile 3,5%, motelurile 3,4%, cabane turistice 1,9%, arată Agerpres.

Hotelurile clasificate cu 3 stele au reprezentat 44,1% din totalul capacităţii de cazare turistică în funcţiune a hotelurilor, fiind urmate de cele cu 4 stele (37,3%), cu 2 stele (10,5%), cu 5 stele (6,9%), cu o stea (1%).

LOTO. Sumă frumoasă, câștigată la Joker. Unde a fost jucat biletul

Pe judeţe, cea mai mare pondere a capacităţii de cazare turistică în funcţiune o deţine judeţul Braşov cu 12,8%, urmat de municipiul Bucureşti cu 10,4%, judeţul Prahova cu 5,8%, judeţele Cluj şi Maramureş cu câte 5%, judeţul Vâlcea cu 4,8%, Suceava şi Sibiu cu câte 4,3%, judeţul Mureş cu 3,6% şi judeţul Constanţa cu 3%.

Numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a fost în primele trei luni ale anului 1.410.500, din care 1.346.000 sosiri ale turiştilor români (95,4%) şi 64.500 ale turiştilor străini (4,6%).

Pe categorii de clasificare, din numărul total de sosiri turişti români cazaţi au fost înregistraţi 51,7% în structurile de cazare turistică clasificate cu 3 stele, urmând cele cu 4 stele (31%), cu 2 stele (11,3%), cu 5 stele (4,4%), cu o stea (1,3%) şi cele neclasificate pe stele (0,3).

Sosirile în hoteluri au reprezentat 65,8% din numărul total de sosiri, 64,5% reprezentând sosiri turişti români şi 91,3% sosiri turişti străini. Aceştia din urmă s-au cazat în hoteluri cu 4 şi 3 stele, în proporţie de 77%.

Numărul de înnoptări în structurile de primire turistică a fost 2.608.800, din care 2.459.700 înnoptări turişti români (94,3%) şi 149.100 înnoptări turişti străini (5,7%).

Pe categorii de clasificare, 50,3% din totalul înnoptărilor au fost înregistrate în structurile de cazare turistică clasificate cu 3 stele, 32,3% în structurile cu 4 stele, 10,8% în cele cu 2 stele, 5% în cele cu 5 stele, 1,2% cu o stea şi 0,4% în structurile neclasificate.

În hoteluri au fost înregistrate 1.751.000 înnoptări (67,1% din total înnoptări), din care 1.613.600 înnoptări ale turiştilor români (65,6% din total înnoptări români) şi 137.400 înnoptări ale turiştilor străini (92,2% din total înnoptări străini).

Cei mai mulţi turişti străini au sosit în primul trimestru din ţări din Europa (82,8%). Înnoptările turiştilor străini care provin din ţări europene au reprezentat 83,1% din totalul înnoptărilor turiştilor străini.

Indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune în trimestrul I 2021 a fost în scădere cu 5,2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din
2020. Acesta a fost de 17,2% la total structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare, la hoteluri de 20%, vile turistice 17%, cabane turistice 15,6%, hanuri 15,4% pensiuni turistice 14,2%, bungalouri 13,4%, pensiuni agroturistice 12,8%, popasuri turistice 12,5%, hosteluri 11,6% şi sub 11% la celelalte tipuri de structuri de primire turistică. Hotelurile au înregistrat cel mai mare indice de utilizare (34,2%) în zona turistică "staţiuni din zona montană".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel