Sprijin de până la 840 lei/an pentru plata facturilor. Document din Parlament
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Factura. Foto: Pexels.com
Factura. Foto: Pexels.com
A fost înregistrată la Camera Deputaţilor o propunere legislativă pentru modificarea art.25 alin.(2) din Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările ulterioare.

Concret, se propune ca sumele care se acordă lunar să fie acordate cumulat pe 12 luni, o singură dată, la începutul sezonului rece, astfel încât beneficiarii să simtă un real sprijin. 

În contextul adoptării reglementării privind protecţia socială destinată consumatorului vulnerabil din sistemul energetic, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice, prin adoptarea Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările ulterioare, au fost agreate măsuri de protecţie socială financiare şi non-financiare.

În cazul măsurilor de protecţie socială financiare au fost incluse, alături de ajutoarele pentru încălzirea locuinţei în perioada rece, suplimentele pentru energie, al căror cuantum se determină în funcţie de sursa de energie a beneficiarilor (energie electrică, gaze naturale, energie termică, combustibili solizi şi petrolieri), stabilindu-se pentru beneficiari acordarea lunara a unor sume modice (30 lei, 10 lei sau 70 lei), pe tot parcursul anului, se arată în expunerea de motive a proiectului.

 

Schimbările propuse

 

Astfel, prin prezenta, se propune acordarea anuală a sumei stabilite drept supliment pentru energie către beneficiari, prin cumularea sumelor datorate lunar (cu titlu de exemplu: 30 lei/luna x 12 luni = 360 lei/an pentru consumul de energie electrica, 10 lei/luna x 12 luni = 120 lei/an pentru consumul de gaze naturale şi consumul de energie termică şi 70 lei/luna x 12 luni = 840 lei/an atunci când singura sursă de energie utilizată este cea electrică).

Acordarea anuală a cumulului de sume, substanţial mai mari, reprezintă un real suport în acoperirea integrală sau parţiala a cheltuielilor cu iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţe, precum şi asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice, fără a afecta sau diminua valoarea suplimentului financiar sau a majora cheltuielile în sarcina autorităţilor publice locale responsabile, explică iniţiatorii proiectului.

Proiectul poate fi studiat aici

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cea mai bună veste de astăzi pentru românii care au rate

Veşti bune pentru românii care au credite bancare. 

Fostul CEO al Microsoft, mai bogat decât Bill Gates

A fost printre primii angajați ai Microsoft în 1980,...

Jeff Bezos pune la vânzare o mare tranșă de acțiuni Amazon

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, spune că va vinde încă 25...

RO e-Transport: Clarificări utile pentru companii

Specialiștii EY România - Georgiana Iancu, Partener,...

Xi, Putin și Erdogan pun lumea la cale în Kazahstan

Președinții Rusiei, Chinei și Turciei, Vladimir Putin,...

Reorganizarea CNPP, decisă de Guvern

Pe agenda şedinţei de joi a Executivului se află şi o...

Spania schimbă regulile jocului în plin sezon turistic

Guvernul spaniol a anunțat miercuri că va revizui...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...


pixel