"Temeiul legal îl constituie Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia şi România, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr 96 din 5 aprilie 2023", se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, această măsură de sprijin are ca obiectiv acordarea unui grant producătorilor agricoli afectaţi de creşterea importurilor de cereale din Ucraina şi reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spaţii de depozitare pentru produse agricole proprii sau depozitarea în custodie la terţi, a cantităţilor de grâu obţinute din producţia proprie a anului 2022 şi înregistrate în aceste spaţii la data de 1 februarie 2023.
Valoarea schemei de ajutor este de 99,233 milioane lei şi reprezintă echivalentul sumei de 20,1 milioane euro stabilit la rata de schimb de 4,9370 lei pentru 1 euro în conformitate cu prevederile art 1 alin (5) din Regulament. Astfel, 49,616 milioane lei, echivalentul sumei de 10,050 milioane euro, reprezintă finanţare externă nerambursabilă FEGA pusă la dispoziţia statului român în conformitate cu art 2, alin (1) Regulament iar suma de 49,616 milioane lei, echivalentul sumei de 10,050 milioane euro, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023.
Potrivit MADR, cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă şi se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea sumelor prevăzute la cantităţile totale depozitate stabilite şi comunicate ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor.
"Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obţinută din înmulţirea grantului unitar cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022, depozitată de către acesta la data de 1 februarie 2023 şi declarată în cererea de solicitare a ajutorului", se precizează în comunicat.
Schema se aplică pe întreg teritoriul României pe bază de criterii obiective şi nediscriminatorii, iar plăţile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 30 septembrie 2023.
Pentru a accesa forma de sprijin, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022; au depozitat producţia proprie de grâu a anului 2022 în spaţii de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spaţii de depozitare ale terţilor, la data de 1 februarie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...