Abia intrată în vigoare, amnistia fiscală deja se modifică
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Procesul de acreditare pentru furnizorii de servicii sociale devine mai strict, implicând acum două noi etape care presupun evaluări la fața locului. Licențierea serviciilor sociale devine mai complexă, oferind posibilitatea licențelor temporare și extinderea acestora în funcție de îndeplinirea criteriilor. Monitorizarea pe teren va fi efectuată fără preaviz, iar inspectorii au dreptul să sesizeze imediat autoritățile de investigație penală. De asemenea, companiile cu scop comercial nu vor mai putea oferi astfel de servicii. Aceste modificări legislative urmează să fie dezbătute în Parlament.
Propunerile de schimbare a cadrului legislativ care reglementează asistența socială din România, inițiate în urma scandalului "azilelor groazei" de către ministerele muncii și familiei, vizează transformarea paradigmei legislative actuale, concentrându-se pe procedura de acreditare și control a serviciilor sociale. Detaliile acestor modificări sunt cuprinse într-un proiect de lege disponibil pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Una dintre modificările semnificative este restrângerea listei de persoane fizice și juridice autorizate să furnizeze servicii sociale, eliminând operatorii economici cu scop lucrativ. Aceștia pot obține doar un atestat de întreprindere socială, cu condiția de a aloca minimum 90% din profitul realizat scopului social asumat. De asemenea, activitatea specifică serviciilor sociale trebuie să fie înscrisă în obiectul de activitate principal, identificată prin codul CAEN sau codul serviciului social.
O altă schimbare majoră este extinderea dreptului de monitorizare a ONG-urilor asupra activității furnizorilor de servicii sociale, precum și asupra organizațiilor neguvernamentale ce se ocupă de drepturile omului sau ale persoanelor cu dizabilități. Aceste ONG-uri vor putea vizita centrele sociale și raporta neregulile observate, având posibilitatea de a solicita oprirea sau rezilierea autorizațiilor de funcționare.
Proiectul mai impune restricții asupra reacreditării centrelor sociale existente, impunând condiții suplimentare pentru persoanele juridice care solicită reacreditarea. În ceea ce privește noii furnizori de servicii sociale, proiectul introduce două etape suplimentare în procesul de acreditare, constând în furnizarea de servicii de consiliere pentru solicitanți și evaluarea pe teren a îndeplinirii condițiilor necesare pentru a obține acreditarea.
Licențierea serviciilor sociale devine mai complexă, accentuând importanța evaluării pe teren a solicitantului. Se introduce posibilitatea obținerii de licențe temporare, cu condiția efectuării unei inspecții suplimentare înainte de expirarea acestora. Inspectorii au dreptul să efectueze vizite neprogramate și să sesizeze autoritățile penale în cazul identificării unor posibile infracțiuni, prezentând probele corespunzătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Noua reglementare este...
Decizia a fost comunicată...
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Guvernul urmează să adopte în...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...