Start pentru exploatarea gazelor din perimetrul Midia

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
În perimetrul XV Midia sunt două zăcăminte, Doina și Ana
În perimetrul XV Midia sunt două zăcăminte, Doina și Ana
Exploatarea gazelor offshore din perimetrul XV Midia a primis actul de autorizare din partea Ministerului Energiei. Beneficiarul autorizării este compania Black Sea Oil & Gas.

"Acest act de autorizare este extrem de important, nu doar pentru titularul proiectului, ci şi pentru sectorul energetic românesc în ansamblul său. Actul este o premieră în industria petrolieră offshore a României după 1989. Subiectul rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră a fost îndelung discutat şi proiectat ca o oportunitate a României de a contribui la securitatea energetică a Europei şi de a deveni un hub regional. Acest act face trecerea de la toate aceste dezbateri la acţiune efectivă şi este şi un semn de încredere că putem, împreună cu companiile care au investit în explorare în Marea Neagră, să valorificăm resursele energetice de care dispunem", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, într-un comunicat al Ministerului.

Pe 14 ianuarie, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) a finalizat evaluarea documentaţiei aferente fazei de proiectare privind dezvoltarea perimetrului Midia, proiect derulat de operatorul Black Sea Oil&Gas, şi şi-a dat acceptul pentru ca proiectul să meargă mai departe, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Citește și: România rămâne fără gaze peste 14 ani

Proiectul Midia Gas Development constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la Doina şi patru sonde de producţie la Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor (STG).

Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

Gas Plus deţine o participaţie de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, în timp ce grupul privat de investiţii Petro Ventures are o participaţie de 20%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex

pixel