Start-up-ul nuclear al șefului OpenAI, eșec la bursă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sam Altman, CEO al OpenAI, la Davos cu ocazia World Economic Forum / Foto: WEF / Flickr
Sam Altman, CEO al OpenAI, la Davos cu ocazia World Economic Forum / Foto: WEF / Flickr
Implicat în mai multe sectoare de vârf, Sam Altman a investit în Oklo, numele companiei căreia i-a devenit președinte în 2015.

Prețul acțiunii start-up-ului Oklo, specializat în energie nucleară și condus de șeful OpenAI (ChatGPT) Sam Altman, a scăzut brusc vineri în prima sa zi de tranzacționare pe Wall Street, deprecierea fiind de 53,89%, până la 8,40 USD. Creat în 2013 de absolvenți ai Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Oklo a devenit public prin fuziunea cu AltC Acquisition Corp, deja listată.

Aceasta din urmă face parte din așa numitele SPAC, companii al căror unic scop este să permită altora să intre pe Wall Street prin alianță. De la anunțul operațiunii în iulie, prețul acțiunilor AltC a crescut cu peste 72%. Tranzacțiile care implică un SPAC induc adesea o volatilitate ridicată, în parte pentru că sunt mai expuse speculațiilor decât Ofertele Publice tradiționale.

Construirea de reactoare nucleare mici

Implicat în mai multe sectoare de vârf, Sam Altman a investit în Oklo, devenindu-i președinte, iar acum controlează direct, potrivit datelor publicate de start-up, circa 3% din capital. Tânărul de treizeci de ani a devenit cunoscut odată cu lansarea de către OpenAI, în noiembrie 2022, a ChatGPT, o așa-numită interfață de inteligență artificială generativă, care poate crea text la cerere în limbajul de zi cu zi.

Oklo intenționează să construiască reactoare nucleare mici, numite și SMR (reactoare modulare mici), care se construiesc, teoretic, într-un timp mai scurt decât centralele tradiționale și care pot fi instalate mai ușor în zone îndepărtate. Oklo dorește să ofere și un serviciu de reciclare a combustibilului nuclear.

Tânăra companie nu are încă niciun amplasament și i s-a refuzat, în ianuarie 2022, un permis de construire a unui SMR în Idaho de către Agenția Americană de Reglementare Nucleară (NRC). NRC a respins această cerere în special din cauza lipsei de informații privind riscurile de accidente și răspunsurile planificate în astfel de cazuri. Fuziunea cu SPAC a permis start-up-ului să strângă 306 milioane de dolari, banic are vor fi folosiți pentru realizarea primului reactor de fisiune al lui Oklo, numit Aurora. Grupul Santa Clara (California) vizează o puner în funcțiune în 2026 sau 2027.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel