Ștefan Rădulescu, vicepreședinte CJ Ilfov: OUG 133 va crea destul de multe dificultăți

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ștefan Rădulescu
Ștefan Rădulescu
EXCLUSIV
Ștefan Rădulescu, vicepreședintele Consiliul Județean Ilfov a participat la conferința organizată de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews, pe tema ”Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative”.

Ștefan Rădulescu a afirmat că: ”Pentru noi, în județul Ilfov, cea mai mare provocare a fost încă din anul 2017, de la apariția Planului Național privind gestionarea deșeurilor. Pentru că în momentul respectiv Bucureștiul și Ilfovul au fost tratate separat. Din păcate, atunci, din punctul meu de vedere, s-a făcut o greșeală, pentru că zona București-Ilfov, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor nu poate fi tratată distinct”. 

Vicepreședintele consiliului județean Ilfov a declarat că: ”Mi-aș apleca totuși atenția asupra lucrurilor pe care le facem astăzi, în prezent, și anume că avem un plan județean de gestionare a deșeurilor aprobat în anul 2020, care ne arată faptul că în județul Ilfov există o infrastructură deficitară sau insuficientă pentru colectarea deșeurilor în mod selectiv, practic pentru respectarea legislației și pentru atingerea țintelor asumate în acquis-ul comunitar”.

Oficialul a mai afirmat că: ”Consiliul Județean  împreună cu unitățile administrativ teritoriale din județul Ilfov, respectiv un număr de treizeci și șase de unități administrativ teritoriale, au înființat împreună Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Deșeurilor în județul Ilfov și, totodată, a întocmit și elaborat Master Planul în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și, totodată, un studiu de fezabilitate care urma să fie finanțat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. Zis și făcut! Până aici toate bune și frumoase până în momentul în care la locația pe care ne-o propusesem pentru a construi instalațiile respective, instalațiile de tratare mecano-biologică și stațiile de sortare, a apărut un litigiu. Unul dintre depozitele din Ilfov a inițiat inițiat litigiul împotriva Consiliul Județean și, drept consecință, acel proiect nu a mai putut fi depus, pentru că în ghidul de finanțare este o condiție obligatorie să nu existe nici un litigiu”. 

Reprezentantul consiliului județean Ilfov a explicat mai departe că: ”Atunci am stabilit, ca și plan pentru județul Ilfov și pentru unitățile administrativ teritoriale care fac parte din asociație, să divizăm proiectul în două componente și anume am elaborat o finanțare, o cerere de finanțare și un nou studiu în ceea ce privește partea de finanțare a echipamentelor pentru colectarea selectivă. Exact subiectul pentru care ne întâlnim astăzi. Proiectul a fost depus la Ministerul Fondurilor Europene, este în analiză, și are o valoare de 36 de milioane de euro. Se prevăd achiziționarea a 31 de autospeciale, pubele pentru colectarea selectivă și, de asemenea, parte de biocompost individual, adică achiziționarea unde avem gospodării individuale, de compostare individuale, astfel încât cei care locuiesc la casa să poată face colectarea separată pentru bio deșeuri”. 

Ștefan Rădulescu a mai adăugat că: ”Urmărim ca până la sfârșitul anului viitor sau cel târziu începutul anului 2024 să avem achiziționate aceste echipamente și prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, să facem delegarea colectării și transportului atât pentru partea de deșeuri reciclabile, cât și pentru partea de deșeuri reziduale. Ca și provocări, s-a modificat legislația acum Ordonanța 133. Practic, dacă ar fi să analizăm, gestionarea deșeurilor ar avea patru componente. Prima ar fi de colectare și transport, a doua ar fi de sortare, a treia de tratare și a patra de eliminare prin depozitare. Ordonanța aceasta vine din nou cu o provocare destul de mare pentru județul Ilfov, în sensul în care contractele nu vor mai putea fi întocmite de delegare pe o perioadă mai mare de patru ani și totodată, va trebui făcută o delegare individuală. Ordonanța de Urgență 133 va crea destul de multe dificultăți în aplicarea ei efectivă la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale. Ce aș mai vrea să adaug este că la noi, la Consiliul Județean, în momentul de față se lucrează la finanțarea a patru centre cu aport voluntar, care sunt destinate fix pentru subiectul pentru care ne-am întâlnit astăzi, în special pentru creșterea și respectarea legislației, pentru că din 2025, tot Ordonanța de Urgență 133 prevede că trebuie să colectăm deșeuri voluminoase, deșeuri din textile, deșeuri rezultate din autorizații și desființări de infrastructură care în momentul de față la nivelul județului Ilfov nu există și ea trebuie creată astfel încât cetățenii județului Ilfov să poată merge să depoziteze acest tip de deșeuri pe care le generează în propriile lor locuințe, pentru că este destinat persoanelor fizice și nu persoanelor juridice. Vom finanța patru centre, valoarea fiecărui centru este de 800.000 de euro aproximativ. Aplicația a fost depusă, finanțarea este din PNRR și este un alt proiect la care ținem foarte mult și ne dorim implementarea acestuia, tot pentru a sprijini creșterea țintelor și creșterea colectării selective”, a conchis reprezentantul Consiliului Județean Ilfov.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel