Stimulentul de inserție de 1.500 lei. Părinți, vi se pregătește ceva
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este o veste bună, dar rămâne de văzut dacă va prinde viață. Deocamdată, este vorba de o modificare propusă de deputați la Ordonanța de guvern 26/2021, prin care părintele care revine la locul de muncă înaintea împlinirii vârstei de șase luni a copilului, primește un stimulent de inserție de 1.500 de lei.

Deputații din Comisia de muncă și protecție socială au adus o serie de modificări în beneficiul celor care se întorc mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Proiectul de lege a primit aviz favorabil pentru adoptare, urmând să intre, în curând, la votul decisiv al deputaților.

Astfel, dacă proiectul trece de votul deputaților, stimulentul de inserție în valoare de 1.500 lei va fi acordat părintelui care revine la muncă înainte de împlinirea vârstei de 1 an a copilului, respectiv doi ani în cazul copilului cu dizabilități.

Cei care revin după vârsta de un an, respectiv doi ani, vor primi un stimulent de inserție în valoare de 650 lei.

Din luna mai a acestui an, stimulentul de inserție a fost majorat de la 650 lei la 1.500 lei pentru părinții care se întorc la muncă înainte de vârsta de șase luni a copilului, respectiv un an, dacă cel mic are dizabilități. Părinții care se întorc la muncă în perioada cuprinsă între vârsta de șase luni a copilului și până în doi ani și 11 luni primesc un stimulent de inserție în valoare lunară de 650 lei până împlinirea vârstei de trei ani a copilului, respectiv patru ani, precizează Avocatnet.

Citește și Criza din Romania. Iohannis: Lumea trebuie să coboare cu picioarele pe pământ

În prezent, OUG 111/2010 prevede că indemnizația pentru concediul de creștere și stimulentul de inserție nu pot fi executate silit decât pentru recuperarea unor sume încasate necuvenit acordate în baza acestei OUG.

Totuși, în luna mai, Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că indemnizația de creștere a copilului poate fi executată silit pentru orice datorie. Într-o încercare de a pune legislația în domeniu în acord cu decizia CCR, deputații vor să introducă în OUG 111/2010 o prevedere prin care să fie posibilă executarea silită a indemnizației de creștere, însă doar pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere a copilului minor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel