Strategia energetică, pusă în dezbatere publică
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sistem energetic / Foto: Freepik
Sistem energetic / Foto: Freepik
Strategia energetică va fi pusă în perioada următoare în dezbatere publică, în prezent lucrându-se la draftul adaptat, actualizat al acesteia, a declarat, marţi, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

"Merită menţionat faptul că suntem în elaborarea Strategiei energetice. Va fi pusă în perioada următoare în dezbatere publică. Lucrăm la draftul adaptat, actualizat al acestei strategii şi vă invităm, ca şi până acum, să transmiteţi toate observaţiile dumneavoastră, toate punctele de vedere pentru a reuşi să le înglobăm în această strategie. Ea va avea la bază doar principii, domenii strategice de dezvoltat. Nu va fi vorba de proiecte, foarte important, pentru că ne dorim ca după aceea această strategie să fie implementată prin proiecte punctuale", a spus Drăgan la Energy CEO Forum, organizat de The Diplomat.

La rândul său, directorul general al Hidroelectrica, Karoly Borbely, a salutat eforturile privind actualizarea Strategiei energetice şi a subliniat că toate companiile din energie au o viziune, dar nu există una integrată.

"Salut eforturile ministerului de a dezbate şi de a actualiza Strategia energetică. Este incredibil cum o ţară ca noi, cu resurse energetice extraordinare, să nu aibă o strategie actualizată, updatată şi tot timpul să ne trezim că suntem puşi în faţa unei situaţii, să zicem, destul de interesante, ceea ce se întâmplă acum pe pieţele din energie, şi să n-avem o viziune foarte clară, cu toate că avem resurse, avem companii puternice. Şi Romgaz, şi Hidroelectrica, şi celelalte companii, avem fiecare o viziune, dar n-avem una integrată. Ce vă spuneam eu că îmi doresc să văd: care e planul României în zona de energie eoliană şi solară. Ar fi un lucru extrem de important nu doar pentru noi, ci şi pentru cei care operează reţelele de distribuţie. Sunt foarte multe proiecte în curs. Să vedem ce se va întâmpla cu ele. Aşa că, din punctul nostru de vedere, lucrăm deja la propunerile pe care le vom transmite Ministerul Energiei. Cu siguranţă vor mai fi dezbateri şi o să participăm la ele", a afirmat Karoly Borbely.

Corneliu Bodea, CEO Adrem şi preşedinte al Centrului Român al Energiei, a menţionat că Strategia aflată în lucru se bazează pe trei principii majore, securitate, accesibilitate şi sustenabilitate, şi are nouă principii de bază.

"Subiectul subliniat legat de Strategia energetică mă pune într-o poziţie oarecum defensivă, pentru că în calitate de membru al Consiliului onorific al ministrului Energiei, care are ca obiectiv să lucreze la Strategia energetică, trebuie să apăr această iniţiativă şi o fac cu autenticitate, adică nu o fac doar pentru că sunt membru în acest consiliu. Vreau să vă spun că în ultimele, probabil, şase luni, începând octombrie-noiembrie, acest Consiliu a lucrat destul de intens în a contura ceea ce urmează a fi noua Strategie energetică a României. Acest document urmează să fie finalizat de minister în curând şi propus în dezbatere publică, ocazie cu care vom putea cu toţi să ne spunem părerea. Vreau să vă spun că acest document (...) se bazează pe trei principii majore, de altfel principii recunoscute mondial, pentru că sunt principiile stabilite acum câţiva ani buni de către Consiliul Mondial al Energiei, şi anume: securitate, accesibilitate şi sustenabilitate. Apoi, există nouă principii de bază, principii strategice pe care se bazează documentul. N-o să intru în amănunte. Ideea este că la nivel strategic, viziunea în ceea ce priveşte viitorul energetic al României este destul de clară. Angajamentele României în acest sens sunt, de asemenea, clare şi vor fi susţinute de ceea ce urmează a fi noua Strategie energetică. Dar, de altfel, sunt deja asumate prin alte documente, prin ţinte pe care România le-a acceptat sau se află în negociere, inclusiv PNIESC (Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice nr), care este un document mai complicat, pentru că, spre deosebire de strategie, conţine proiecte concrete, ţinute concrete şi de aceea trebuie să treacă prin această consultare şi aprobare, inclusiv cu Ministerul Mediului", a explicat Bodea.

El a adăugat că avem ţinte, ştim ce ne dorim de la viitorul energetic (să fie sustenabil, să fie securitate energetică şi energia să fie accesibilă) şi, ceea ce este foarte important, avem şi bani.

"Avem şi bani. Este foarte important că avem bani. Probabil că generaţia noastră de ingineri, de specialişti în domeniul energiei beneficiază de cea mai prolifică, cea mai bună, cea mai optimistă perioadă de mulţi ani din acest punct de vedere, pentru că beneficiem de surse enorme financiare. Vorbim de zeci de miliarde, Fondul de modernizare, PNRR şi alte surse, inclusiv băncile private. Şi vedem un apetit extrem de mare al fondurilor private, al companiilor care investesc cu bani de la bancă sau cu proprii bani în proiecte de energie. Avem bani, avem ţinte, vom avea inclusiv şi o strategie aprobată. Ce n-avem? N-avem două lucruri foarte importante, după părerea mea, şi aici trebuie să ne concentrăm. Nu avem timp, şi e grav să nu ai timp, pentru că timpul e o resursă dificil de gestionat. N-avem timp, pentru că avem nişte ţinte care se apropie foarte tare de noi. Avem ţinte pentru 2030. (...) şi nu avem coerenţă. N-avem coerenţă pentru că noi suntem dezaliniaţi cu anumite lucruri. Şi o să dau un singur exemplu: avem o strategie care vizează creşterea gradului de inteligenţă a reţelei, investiţiile în ceea ce înseamnă digitalizare. În schimb, avem riscul ca principalii beneficiari de investiţii în digitalizare, adică infrastructura de transport şi distribuţie de energie, să nu poată beneficia de o recunoaştere aşa cum ar merita a acestor costuri în ceea ce înseamnă reglementarea pe perioada următoare", a punctat Corneliu Bodea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel