Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"Ne uităm atent la strategiile de hidrogen elaborate de alte ţări şi dorim ca la nivelul României să avem o strategie naţională, pentru a oferi pârghiile necesare actorilor din piaţă pentru a se dezvolta în acest sector", a spus oficialul ministerial.
Potrivit acestuia, strategia pentru hidrogen va fi elaborată separat faţă de strategia energetică, întrucât această nouă resursă va fi utilizată şi în alte domenii.
"Pe baza strategiei adoptate de Guvern va fi dezvoltată separat o strategie pentru hidrogen la nivelul României, unde vor trebui implicaţi toţi actorii, pentru că nu ne referim doar la utilizarea lui în energie, ci şi în sectorul industrial şi transporturi, deci va fi elaborată printr-o consultare şi transparenţă instituţională. În acest moment, aşa cum am precizat, nu există o strategie, un road-map, în acest domeniu", a continuat Drăgan, în cadrul conferinţei "Proiectul hidrogen - dezbaterea pentru România", organizată online de Energynomics.ro.
Astăzi se discută în Guvern proiectul de lege care ar putea costa România 9,3 miliarde de euro
El a precizat că, în cadrul Ministerului Energiei, va fi organizat un serviciu special dedicat noilor tehnologii bazate pe hidrogen, iar un prim pas va fi un screening al proiectelor şi intenţiilor existente în piaţă, demers pe care ministerul îl va lansa în perioada următoare.
Potrivit lui Drăgan, mai multe companii, printre care şi Hidroelectrica, şi-au manifestat interesul pentru a investi în acest domeniu.
"Este important ca producţia de hidrogen să poată fi folosită ca sistem de stocare a energiei. Având în vedere noua strategie şi noile capacităţi de producere din surse regenerabile, de 6,9 GW, considerăm că va exista o piaţă semnificativă a hidrogenului, ca element de stocare. Există iniţiative în piaţă prin care companii care doresc să dezvolte centrale pe gaz, cu viziune integrată, respectiv producţia de hidrogen din surse regenerabile şi folosirea hidrogenului în amestec cu gazul în producţia de energie electrică, cu emisii reduse de carbon", a mai spus Drăgan.
El arătat că, la nivel european, există industrii care se îndreaptă spre utilizarea hidrogenului.
"Am văzut aplicaţii industriale şi cred că industria se va apleca intensiv spre hidrogen. Am văzut iniţiative la nivel european de producere a oţelului verde, înlocuind cocsul cu hidrogen. În transporturi, anticipăm o dezvoltare în acest deceniu şi am văzut anumite ţări care deja s-au angrenat în dezvoltarea unor modalităţi de transport pe hidrogen", a susţinut secretarul de stat.
Potrivit acestuia, toate reţelele noi de gaze care vor fi construite în România vor putea transporta inclusiv noul gaz, hidrogenul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...