Proiectul de rezoluţie privind întocmirea unei strategii UE privind turismul sustenabil, adoptată de comisia TRAN cu 47 de voturi pentru şi două împotrivă, îndeamnă ţările UE să includă sectorul turismului în planul lor de redresare şi să ia în considerare reducerea TVA pentru aceste servicii, informează un comunicat de pe site-ul PE.
Textul menţionează că pandemia a schimbat cererea călătorilor către un turism "sigur şi curat" care să fie mai sustenabil. Eurodeputaţii le cer statelor membre să implementeze pe deplin şi fără întârziere criterii comune pentru călătorii sigure, cu un protocol de siguranţă pentru sănătate în UE care să prevadă testarea înainte de plecare şi aplicarea carantinei doar în ultimă instanţă.
Europarlamentarii vor un certificat de vaccinare comun, care ar putea deveni o alternativă la testele PCR şi măsurile de carantină, odată ce vor exista suficiente dovezi că persoanele vaccinate nu transmit virusul, sau recunoaşterea reciprocă a procedurilor de vaccinare. De asemenea, ei subliniază importanţa implementării aşa-numitului Passenger Locator Form (PLF) la nivelul UE şi a dezvoltării de aplicaţii voluntare şi interoperabile autonome de monitorizare, trasare şi avertisment.
Pașaportul de vaccinare este de fapt o aplicație
Proiectul de rezoluţie îndeamnă, de asemenea, Comisia Europeană să introducă un sigiliu de certificare a igienei în UE, care ar putea certifica standarde minime pentru prevenirea şi controlul răspândirii virusului COVID-19 şi care ar putea restabili încrederea în sectorul turismului.
Eurodeputaţii au salutat şi înfiinţarea portalului "Re-open E" şi îndeamnă statele UE să trimită informaţii clare privind introducerea sau ridicarea de viitoare restricţii asupra libertăţii de mişcare Comisiei Europene.
Eurodeputaţii militează pentru o privire dincolo de pandemie şi înlocuirea strategiei din 2010 asupra turismului în UE pentru a menţine poziţia Europei ca primă destinaţie. În final, textul cere Comisiei Europene să înfiinţeze o Agenţie Europeană pentru Turism.
"Cu vara care se apropie, vrem să evităm greşelile trecute şi să introducem măsuri uniforme de călătorie, precum un protocol UE pentru teste înainte de plecare, un certificat de vaccinare şi un sigiliu sanitar european. Turismul este unul dintre sectoarele care a fost lovit cel mai dur de această pandemie. Are nevoie să fie introdus în mod corespunzător în planul de redresare al statelor membre şi de un mecanism care să arate cu claritate că beneficiază de sprijinul UE", a declarat raportorul PE Claudia Monteiro de Aguiar, din grupul PPE.
Rezoluţia privind stabilirea unei strategii UE pentru turism sustenabil urmează acum să fie supusă la vot în plenul PE, posibil în cea de a doua sesiune din martie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...