Studiu exploziv: Medicamentele ”îmbolnăvesc” apele lumii
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este cel mai amplu studiu realizat pe această temă
Este cel mai amplu studiu realizat pe această temă
Un nou factor de degradare a mediului înconjurător a fost identificat de autorii unui recent studiu publicat în revista științifică Pnas și care ajung la concluzia că medicamentele poluează, în egală măsură, apele lumii.

În afară altor numeroasele cauze ale degradării mediului, precum încălzirea globală și poluarea aerului, mai există și poluarea cu medicamente. Se spune că pastilele, comprimatele și alte lichide reprezintă ar reprezenta "o amenințare globală la adresa mediului și a sănătății umane" din cauza contaminării apelor lumii cu reziduurile lor. 

Într-un studiu publicat recent în revista științifică Pnas se afirmă că "produsele farmaceutice și alte substanțe active utilizate de oameni sunt cunoscute ca fiind nocive pentru floră și faună, iar poluarea cu antibiotice crește riscul de rezistență la aceste medicamente, ceea ce reprezintă una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății rasei umane".

Pentru a realiza această cercetare, cea mai cuprinzătoare de până acum pe această temă, 86 de institute de profil au colectat și analizat nu mai puțin de 1 052 de probe din 258 de râuri din 104 țări de pe cele cinci continente ale planetei albastre. La finalul acestei munci titanice, oamenii de știință au identificat prezența a 61 dintre cele mai frecvent utilizate substanțe, de la antibiotice și antiinflamatoare, la stimulente, dar excluzând drogurile dure (cocaină, MDMA etc.).

Un loc deosebit de contaminat...

Raportul precizează că "printre cele mai frecvent detectate substanțe se numără un preparat antiepileptic, carbamazepina, greu de descompus, metformină, folosită împotriva diabetului, și cofeina. Toate trei au fost găsite în cel puțin jumătate din locurile analizate. Cu excepția Islandei și a satului izolat Yanomami din Venezuela, toate zonele examinate prezentau urme de reziduuri de medicamente. Recordul a fost stabilit de râul Kai Tak din Hong Kong, care conținea 34 de substanțe diferite.

Institutul francez de cercetare pentru agricultură, alimentație și mediu (Inrae), care a participat la această lucrare, a explicat: "Rezultatele arată că gradul de poluare a râurilor este corelat cu condițiile socio-economice ale țării: cele mai contaminate situri sunt cele din țările cu venituri mici, cu un sistem de tratare redus sau inexistent pentru apele reziduale menajere sau pentru apele provenite din industria farmaceutică. Oamenii de știință speră că aceste dezvăluiri vor duce la îmbunătățirea practicilor de colectare și tratare a apelor uzate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel