SUA devin primul client al Coreei de Sud. Ce înseamnă pentru comerțul mondial

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Comerț, mărfuri
Comerț, mărfuri
Este o premieră, pentru că așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 20 de ani. O realitate care vine să confirme concluzia unui recent studiu, potrivit căruia comerțul mondial va cunoaște, în următoarul deceniu, o transformare radicală, o schimbare totală la față, proces de pe urma căruia va avea de câștigat continentul asiatic. 

Acesta este un nou semn că globalizarea evoluează ca răspuns la tensiunile geopolitice. Statele Unite au devenit primul client al Coreei de Sud la sfârșitul anului 2023, depășind China, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 20 de ani. Exporturile coreene către America au ajuns la 11,3 miliarde de dolari în decembrie, în timp ce cele către Regatul de Mijloc au fost de 10,8 miliarde.

Dacă aceste cifre acoperă doar o lună, tendința este clară. Coreea de Sud vinde tot mai puțin în China și tot mai mult în SUA. În 2023, exporturile coreene către China au scăzut cu 20%, până la 125 de miliarde de dolari, în timp ce vânzările către Statele Unite au crescut cu 5%.

Între noi, prietenii!

Mai mulți factori explică această mișcare. În primul rând, economia chineză a fost mai puțin dinamică decât se aștepta anul trecut, în timp ce cea a Statelor Unite a rezistat mai bine. Cererea americană a rămas puternică în 2023. Totuși, dincolo de turbulențele economice, tensiunile dintre China și Statele Unite sunt cele care îi determină, de fapt, pe americani, să cumpere tot mai mult din Coreea de Sud, o țară prietenă.

Este în cele din urmă implementarea unui principiu drag administrației președintelui democrat Joe Biden: a fi mai puțin dependent de China. Astfel, în 2023, Mexicul va deveni principalul furnizor al Statelor Unite, depășind China. Luna trecută, un studiu al Națiunilor Unite a mai arătat că, de la începutul anului 2022, comerțul internațional între prieteni a crescut cu 6%, în timp ce cel dintre țările îndepărtate din punct de vedere geopolitic a scăzut cu 5%.

China se mută la un nivel superior

Regatul de Mijloc intenționează să urce în lanțul valoric pentru a exporta produse fabricate fără ajutorul străinilor. Un exemplu în acest sens sunt vehiculele electrice. Producția chineză, foarte competitivă, potrivit cotidianului Les Echos, face posibilă satisfacerea cererii interne și, prin urmare, reducerea importurilor de automobile coreene, de exemplu. Este și cazul semiconductorilor și smartphone-urilor, domenii în care Beijingul vrea să-și reducă dependența de țările străine.

Artificii statistice 

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă o desprindere completă a economiilor unele de celelalte. Deși comerțul internațional pare să se reorganizeze în blocuri, pot exista și artificii statistice. Astfel, „pentru a eluda sancțiunile și măsurile protecționiste apar noi etape în lanțurile internaționale de producție. De exemplu, mai multe țări din Asia de Sud-Est și Mexic importă acum mai mult din China și apoi reexportă în Statele Unite. Același lucru în Asia Centrală care servește drept tranzit pentru exporturile europene către Rusia”, subliniază Julien Marcilly, economist șef al Global Sovereign Advisory, într-un studiu.

Rămâne de văzut care vor fi consecințele acestui comerț între prieteni. China, o piață de 1,4 miliarde de consumatori, se află la 300 de kilometri de Coreea de Sud, în timp ce Statele Unite sunt la 8.000 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
ANAF
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis

pixel