SUA: Fed majorează dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
O decizie așteptată de toate piețele financiare din lume
O decizie așteptată de toate piețele financiare din lume
Ratele Rezervei Federale se situează, acum, într-un coridor cuprins între 4,50 și 4,75%.

Banca centrală a SUA (Fed) a majorat miercuri principala dobândă de politică monetară cu un sfert de punct, a opta creștere consecutivă, mai puțin abruptă decât cele anterioare, și anticipează noi majorări. 

"Inflația a încetinit într-o oarecare măsură, dar rămâne ridicată", a precizat Banca centrală americană într-un comunicat, recunoscând în mod explicit progresele înregistrate în moderarea creșterii prețurilor. În același timp, Fed a subliniat că economia americană se bucură de o "creștere modestă", de crearea de locuri de muncă solide și că oficialii săi rămân "foarte atenți la riscurile inflaționiste".

Cu alte cuvinte, situația se îmbunătățește, dar este prea devreme pentru a revendica victoria. Iar oficialii Fed au semnalat că urmează noi majorări. 

Merită menționat că această creștere de un sfert de punct procentual marchează o revenire la un nivel mai obișnuit de majorări, al căror scop este de a determina băncile să crească dobânzile la creditele acordate gospodăriilor și întreprinderilor. În încercarea de a limita inflația, care în iunie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, a fost necesară încetinirea consumului pentru a împiedica prețurile să-și continue galopul amețitor. 

Dar, întrucât consumul este motorul economiei americane, o înăsprire prea mare a politicii monetare ar putea duce la o recesiune. Pentru Pierre-Olivier Gourinchas, economistul-șef al Fondului Monetar Internațional (FMI), care a publicat marți noi previziuni, există încă "o posibilitate redusă" ca acest scenariu să fie evitat. Situația pieței muncii, în special, este urmărită cu mare atenție de Fed, după ce doi ani de penurie de forță de muncă, au dus la creșterea salariilor pe fondul unei inflații ridicate.

Cifrele oficiale privind ocuparea forței de muncă pentru luna ianuarie vor fi publicate vineri. Rata șomajului ar urma să crească ușor la 3,6%, dar rămâne totuși printre cele mai scăzute din ultimii 50 de ani. Numărul de noi locuri de muncă ar urma să încetinească până la 187.000, de la 235.000 în decembrie, potrivit consensului Briefing.com. În ianuarie, inundațiile din California și ninsorile abundente din mai multe state au încetinit crearea de locuri de muncă în sectorul privat, potrivit sondajului lunar ADP/Stanford Lab și publicat miercuri.

Dar "vedem în continuare o piață a muncii puternică", a declarat economistul șef al ADP, Nela Richardson. În privința salariilor, acestea arată o evoluție stabilă față de decembrie. Altă cifră publicată marți dimineață de Departamentul Muncii, pare să-i convingă pe economiști că inflația este acum pe drumul cel bun: costul mediu al unui salariat, care a crescut mai lent în trimestrul patru decât în trimestrele anterioare.

Inflația prețurilor de consum a scăzut în decembrie la 5,0% în ritm anual, de la 5,5% în luna precedentă, potrivit indicelui PCE, preferat de Fed, care vrea să o reducă la aproximativ 2%. O altă măsură a inflației, indicele IPC, la care sunt indexate pensiile, a înregistrat, de asemenea, o încetinire puternică în decembrie, la 6,5% în ritm anual, de la 7,1%. Joi va avea loc o reuniune a BCE. Instituția europeană a început să majoreze ratele mai târziu decât Fed și se așteaptă să le majoreze din nou, făcând chiar aluzie la noi majorări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Prof. Mircea Coșea
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

pixel