SUA forțează intrarea Rusiei în incapacitate de plată. Ultima lovitură dată Moscovei
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Inflaţia se menţine la un nivel ridicat în Statele Unite, deşi este într-o uşoară scădere
Inflaţia se menţine la un nivel ridicat în Statele Unite, deşi este într-o uşoară scădere
Dacă până acum se mai putea descurca într-un fel sau altul, de acum înainte, Rusia are toate pârghiile blocate pentru a-și achita datoriile. Ceea ce înseamnă, practic, o iminentă intrare în incapacitate de plată.

Începând de marţi, Rusia nu îşi mai poate achita datoriile externe cu dolarii deţinuţi în băncile americane, a anunţat Departamentul Trezoreriei SUA. "Astăzi este data limită pentru efectuarea de către Rusia a unei alte plăţi în contul datoriei". Pe viitor, "Rusia trebuie să aleagă între lichidarea rezervelor de dolari rămase sau noile venituri încasate, sau să nu îşi onoreze obligaţiile", a explicat un purtător de cuvânt al instituției menționate. 

AFP apreciază că sancţiunea respectivă, aplicată Moscovei ca reacţie la invazia din Ucraina, creşte riscul intrării Rusiei în incapacitate de plată.

Venituri mai mici din energie 

În același timp, Rusia se aşteaptă la venituri suplimentare de 798,4 miliarde de ruble (9,6 miliarde de dolari) în urma vânzărilor de resurse energie din aprilie, datorită preţului ridicat al petrolului, a anunţat Ministerul de Finanţe, în condiţiile în care Moscova are nevoie de numerar pentru a-şi achita datoriile, scrie euters.

Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei şi al doilea mare exportator global de petrol după Arabia Saudită, are probleme cu vânzările de ţiţei. Din cauza anulării comenzilor de către unii cumpărători, Rusia nu a reuşit să vândă o parte din petrolul său luna trecută.

Citește și Rusia amenință Wikipedia cu amenzi

În acest context, Ministerul de Finanţe a anunțat că a încasat din vânzările de energie din martie venituri mai scăzute cu 302 miliarde de ruble decât planificase iniţial, în urma vânzărilor de gaze mai reduse decât se estima. Planul iniţial viza venituri suplimentare la buget de 790 miliarde de ruble în martie.

Luna trecută, Rusia a exportat în afara fostei Uniuni Sovietice 15,3 miliarde metri cubi de gaze, faţă de 11,8 miliarde metri cubi în februarie, conform calculelor Reuters pe baza datelor preliminare ale Gazprom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel