SUA, la un pas de un acord privind plafonul de îndatorare
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Mai trebuie rezolvată problema a doar 70 de miliarde de dolari
Mai trebuie rezolvată problema a doar 70 de miliarde de dolari
Distanța până la un acord este de numai 70 de miliarde de dolari.

Președintele Joe Biden și președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, sunt aproape să ajungă la un acord privind plafonul de îndatorare a Statelor Unite, pozițiile celor două părți fiind acum despărțite de doar 70 de miliarde pentru cheltuieli discreționare, au anunțat surse familiarizate cu discuțiile purtate. 

În condițiile în care Guvernul federal s-ar putea trezi în situația de a nu mai putea efectua plăți din 1 iunie, liderul american și cel mai înalt reprezentant republican în Congres și-au intensificat contactele, fie vorbind direct, fie prin intermediari.

Potrivit unei alte surse informate, acordul este ar urma să se concentreze mai degrabă pe o sumă limitată de finanțare, decât pe un proiect de lege substanțial, lung de sute de pagini și pentru a cărui redactare ar fi nevoie de mai multe zile. 

Negociatorii ar trebui să convină principalele sume alocate cheltuielilor discreționare, pentru a stabili în special bugetul destinat armatei, dar lăsând Congresului dreptul de a analiza, în următoarele luni, până la cele mai mici detalii alocările financiare prin proceduri tradiționale, a explicat una dintre surse. 

Contactată de presă, Casa Albă a refuzat orice comentariu. 

În 2022, cheltuielile discreționare în Statele Unite au ajuns la 1,7 trilioane de dolari, sau 27% din toate cheltuielile publice, care s-au ridicat la 6,27 trilioane de dolari, potrivit datelor federale. Aproape jumătate din această sumă a fost pentru apărare, un domeniu în care republicanii refuză să reducă cheltuielile.

Potrivit uneia dintre surse, acordul ar trebui să pună în aplicare garanții pentru viitoarele negocieri bugetare, fără a detalia toate cheltuielile.

Fitch Ratings a plasat sub supraveghere ratingul AAA al Statelor Unite

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a decis miercuri să plaseze "sub supraveghere" ratingul AAA al Statelor Unite, cel mai ridicat posibil, din cauza riscului unei incapacităţi de plată, potrivit unui comunicat, scrie AFP. Această decizie "reflectă tensiunile politice care împiedică rezolvarea problemei, cum ar fi ridicarea sau suspendarea plafonului datoriei, în timp ce termenul limită se apropie rapid", a explicat agenţia.

Congresul trebuie să ridice rapid plafonul datoriei pentru a evita un default, ceea ce Trezoreria SUA spune că s-ar putea întâmpla în nouă zile. Acest plafon este în prezent de 31.000 de miliarde de dolari. Fitch "se aşteaptă" la o rezolvare în timp util, a precizat comunicatul. Citește mai departe AICI

Biden, gata să taie din cheltuieli pentru a evita intrarea în incapacitate de plată

Preşedintele american Joe Biden este dispus să ajungă la un "compromis" cu opoziţia republicană asupra datoriei publice pentru a pune capăt unei înfruntări politice care ar putea arunca America în incapacitate de plată, a dat asigurări miercuri o sursă familiarizată cu acest dosar, potrivit AFP.

Preşedintele american i-a făcut o propunere adversarului său Kevin McCarthy, şeful Camerei Reprezentanţilor, cu privire la anumite cheltuieli care ar putea reduce factura guvernului federal cu "peste 1.000 de miliarde de dolari în zece ani".

Aceasta s-ar adăuga la reducerea deficitului promisă de Joe Biden, care se ridică la 3.000 de miliarde pe zece ani. Casa Albă ar fi pregătită de asemenea, tot potrivit aceleiaşi surse, să plafoneze timp de doi ani cheltuielile publice, în timp ce republicanii cer o perioadă mai îndelungată. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel