SUA, la un pas de un acord privind plafonul de îndatorare
Autor: Simona Haiduc | 25 mai 2023, 20:24
Mai trebuie rezolvată problema a doar 70 de miliarde de dolari
Mai trebuie rezolvată problema a doar 70 de miliarde de dolari
Distanța până la un acord este de numai 70 de miliarde de dolari.

Președintele Joe Biden și președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, sunt aproape să ajungă la un acord privind plafonul de îndatorare a Statelor Unite, pozițiile celor două părți fiind acum despărțite de doar 70 de miliarde pentru cheltuieli discreționare, au anunțat surse familiarizate cu discuțiile purtate. 

În condițiile în care Guvernul federal s-ar putea trezi în situația de a nu mai putea efectua plăți din 1 iunie, liderul american și cel mai înalt reprezentant republican în Congres și-au intensificat contactele, fie vorbind direct, fie prin intermediari.

Potrivit unei alte surse informate, acordul este ar urma să se concentreze mai degrabă pe o sumă limitată de finanțare, decât pe un proiect de lege substanțial, lung de sute de pagini și pentru a cărui redactare ar fi nevoie de mai multe zile. 

Negociatorii ar trebui să convină principalele sume alocate cheltuielilor discreționare, pentru a stabili în special bugetul destinat armatei, dar lăsând Congresului dreptul de a analiza, în următoarele luni, până la cele mai mici detalii alocările financiare prin proceduri tradiționale, a explicat una dintre surse. 

Contactată de presă, Casa Albă a refuzat orice comentariu. 

În 2022, cheltuielile discreționare în Statele Unite au ajuns la 1,7 trilioane de dolari, sau 27% din toate cheltuielile publice, care s-au ridicat la 6,27 trilioane de dolari, potrivit datelor federale. Aproape jumătate din această sumă a fost pentru apărare, un domeniu în care republicanii refuză să reducă cheltuielile.

Potrivit uneia dintre surse, acordul ar trebui să pună în aplicare garanții pentru viitoarele negocieri bugetare, fără a detalia toate cheltuielile.

Fitch Ratings a plasat sub supraveghere ratingul AAA al Statelor Unite

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a decis miercuri să plaseze "sub supraveghere" ratingul AAA al Statelor Unite, cel mai ridicat posibil, din cauza riscului unei incapacităţi de plată, potrivit unui comunicat, scrie AFP. Această decizie "reflectă tensiunile politice care împiedică rezolvarea problemei, cum ar fi ridicarea sau suspendarea plafonului datoriei, în timp ce termenul limită se apropie rapid", a explicat agenţia.

Congresul trebuie să ridice rapid plafonul datoriei pentru a evita un default, ceea ce Trezoreria SUA spune că s-ar putea întâmpla în nouă zile. Acest plafon este în prezent de 31.000 de miliarde de dolari. Fitch "se aşteaptă" la o rezolvare în timp util, a precizat comunicatul. Citește mai departe AICI

Biden, gata să taie din cheltuieli pentru a evita intrarea în incapacitate de plată

Preşedintele american Joe Biden este dispus să ajungă la un "compromis" cu opoziţia republicană asupra datoriei publice pentru a pune capăt unei înfruntări politice care ar putea arunca America în incapacitate de plată, a dat asigurări miercuri o sursă familiarizată cu acest dosar, potrivit AFP.

Preşedintele american i-a făcut o propunere adversarului său Kevin McCarthy, şeful Camerei Reprezentanţilor, cu privire la anumite cheltuieli care ar putea reduce factura guvernului federal cu "peste 1.000 de miliarde de dolari în zece ani".

Aceasta s-ar adăuga la reducerea deficitului promisă de Joe Biden, care se ridică la 3.000 de miliarde pe zece ani. Casa Albă ar fi pregătită de asemenea, tot potrivit aceleiaşi surse, să plafoneze timp de doi ani cheltuielile publice, în timp ce republicanii cer o perioadă mai îndelungată. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Crossuri externe