SUA. Șeful Rezervei Federale, îngrijorat de creșterea obligatiunilor
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Jerome Powell, șeful Rezervei federale a SUA
Jerome Powell, șeful Rezervei federale a SUA
Randamentele obligaţiunilor americane pe termen lung au continuat să crească, deşi Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), a declarat că monitorizează expansiunea lor

La un eveniment găzduit de publicaţia Wall Street Journal, Powell a afirmat că ar fi îngrijorat în cazul în care condiţiile financiare s-ar înăspri ca rezultat al creşterii randamentelor bondurilor.

De asemenea, şeful Fed a repetat angajamentul de a menţine creditarea relaxată până când americanii revin la muncă, ceea ce i-a supărat pe investitori, care nu cred că-şi va putea menţine această promisiune după ce pandemia va trece şi economia îşi revine semnificativ.

Citește și: Drulă: Salariile la Metrorex se pot păstra cu o condiție

Pe fondul campaniei de vaccinare şi al măsurilor fiscale adoptate de autorităţi, "există motive bune să credem că vom face în curând progrese spre obiectivul Fed privind un nivel ridicat al angajării şi o rată a inflaţiei de 2%", a declarat Powel.

Acesta a adăugat: Chiar dacă preţurile cresc în primăvară, aşa cum am anticipat, "mă aştept să avem răbdare" şi nu vom schimba politica monetară, care trebuie să rămână relaxată până când economia s-a redresat semnificativ".

"Nu vrem să vedem o înăsprire persistentă a condiţiilor financiare, acesta este într-adevăr testul"; până acum contextul mai amplu a rămas viabil, a apreciat şeful Fed.

Rata şomajului a coborât în SUA la 6,3% în ianuarie, de la 6,7% în decembrie, în principal deoarece mulţi oameni care şi-au pierdut slujbele au renunţat să-şi mai caute una.

Peste două săptămâni va avea loc şedinţa de politică monetară a Fed, într-un moment în care creşte optimismul că în 2022 riscurile provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) se diminuează şi economia va înregistra o creştere solidă. Analiştii se aşteaptă ca FOMC - Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise - să menţină dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%.

Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini pieţele financiare, ceea ce "atenuează semnificativ condiţiile financiare şi furnizează sprijin substanţial economiei", a declarat luna trecută preşedintele Fed, Jerome Powell. Acesta a apreciat că redresarea economiei americane rămâne "inegală şi departe de a fi completă" şi va mai dura "o anumită perioadă de timp" înainte ca Rezerva Federală a SUA să ia în considerare schimbarea politicilor adoptate pentru a ajuta ţara să-şi revină.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel