Statele Unite vor impune din 10 martie taxe vamale de 200% la aluminiu şi derivate produse în Rusia, a anunţat vineri Casa Albă, acestea fiind cele mai recente sancţiuni legate de invadarea Ucrainei de către Moscova, transmite Reuters.
De asemenea, începând din 10 aprilie, SUA vor aplica taxe vamale de 200% la importurile de aluminiu care au orice cantitate de aluminiu primar topit sau turnat în Rusia.
Aluminiul rusesc este produs de Rusal, responsabil pentru aproximativ 6% din livrările globale. Livrările către SUA au fost responsabile pentru 7% din veniturile Rusal, în primul semestru din 2022.
Reprezentanţii Rusal nu au dorit să comenteze pentru Reuters.
Importurile de aluminiu rusesc sunt responsabile pentru o mică parte din livrările către SUA. Anul trecut, importurile SUA de aluminiu brut şi aliaje din Rusia s-au situat la 191.809 tone, sau aproximativ 4,4% din totalul de peste 4,4 milioane tone, comparativ cu 8,9% în 2018 şi 14,6% în 2017, conform statisticilor.
Totuşi, analiştii spuneau luna aceasta că, dacă Rusia recurge la represalii în urma impunerii de taxe vamale de 200% la aluminiu, ar putea potenţial limita exporturile de nichel sau paladiu, care sunt importante pentru importurile americane.
Nichelul este vital pentru industria aerospaţială şi bateriile pentru vehiculele electrice, iar paladiul este o componentă cheie la producerea maşinilor pe benzină.
Citește și FT: Occidentul investighează o posibilă încălcare a sancțiunilor de către Rusia
David O'Sullivan, noul emisar al UE pentru sancțiuni, a declarat pentru Financial Times că o creștere mare a comerțului cu locațiile internaționale din vecinătatea Rusiei a ridicat semne de întrebare cu privire la faptul că mărfurile afectate de sancțiuni au intrat sau nu în țară pe ușa din spate.
"Observăm o scădere masivă a fluxurilor comerciale dinspre UE către Rusia și creșteri neobișnuite în comerțul cu alte țări terțe, în special cu cele din imediata vecinătate a Rusiei", a declarat acesta.
"Au dezvoltat brusc o mulțime de nevoi noi pentru acest material și totul rămâne acolo, sau o parte din el se scurge în Rusia sub o formă sau alta?"
O'Sullivan nu a identificat locații internaționale particulare, subliniind că a început cu o "prezumție de nevinovăție" atunci când a fost vorba de investigarea modificărilor în fluxurile comerciale.
Cine importă și cine nu importă
Armenia și Kârgâzstanul se numără printre cele care au înregistrat creșteri puternice ale importurilor occidentale și creșteri ale exporturilor către Rusia, potrivit unei analize efectuate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Exporturile Turciei către Rusia au crescut, de asemenea, în mod suplimentar.
UE și partenerii împreună cu SUA și Marea Britanie urmează să facă schimb de informații privind potențiala eludare a sancțiunilor în cadrul unei reuniuni de joi, în timp ce caută să facă presiuni pentru controale mai stricte, a declarat O'Sullivan.....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...