SUA, UE și Marea Britanie pun la punct primul tratat privind inteligența artificială

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Pactul care va reglementa siguranța inteligenței artificiale la nivel internațional va contribui la un mod mai riguros și responsabil de utilizare a acestei tehnologii emergente.

Primul tratat internațional privind inteligența artificială va fi semnat joi de către țările care l-au negociat, inclusiv membrii Uniunii Europene, Statele Unite și Marea Britanie, a declarat organizația pentru drepturile omului a Consiliului Europei, citat de Reuters.

Convenția privind inteligența artificială, la care se lucrează de ani de zile și care a fost adoptată în mai după discuții între 57 de țări, abordează riscurile pe care le poate prezenta inteligența artificială, promovând în același timp inovarea responsabilă.

„Această convenție este un pas important pentru a ne asigura că aceste noi tehnologii pot fi exploatate fără a ne eroda cele mai vechi valori, precum drepturile omului și statul de drept”, a declarat ministrul britanic al justiției, Shabana Mahmood.

Convenția AI se concentrează în principal pe protecția drepturilor omului ale persoanelor afectate de sistemele AI și este separată de Actul UE privind inteligența artificială, care a intrat în vigoare luna trecută.

Regulamentul privind inteligența artificială al Uniunii Europene vizează reglementări cuprinzătoare privind dezvoltarea, implementarea și utilizarea sistemelor de inteligență artificială în cadrul pieței interne a UE.

În 2019, un comitet ad hoc a Comisiei Europene a început să examineze fezabilitatea unei convenții-cadru privind inteligența artificială, iar în 2022 a fost format un Comitet privind inteligența artificială care a redactat și negociat textul.

Semnatarii pot alege să adopte sau să mențină măsuri legislative, administrative sau de altă natură pentru a da efect dispozițiilor.

Guvernul britanic a declarat că va colabora cu autoritățile de reglementare, administrațiile descentralizate și autoritățile locale pentru a se asigura că poate pune în aplicare în mod corespunzător noile sale cerințe.

 

O altă premieră, legea UE privind AI-ul

La 1 august a intrat în vigoare Actul european privind inteligenţa artificială (Legea privind inteligenţa artificială), prima normă de acest fel în lume.

Acest regulament european "va conduce la dezvoltarea unei inteligenţe artificiale (IA) în care europenii pot avea încredere şi va oferi sprijin IMM-urilor şi start-up-urilor europene pentru a aduce soluţii inovatoare de inteligenţă artificială pe piaţă", a afirmat pe reţeaua de socializare X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, luna trecută.

Legea permite sau interzice utilizarea inteligenţei artificiale în funcţie de riscul pe care îl generează pentru oameni şi identifică sisteme cu risc ridicat care pot fi folosite doar dacă respectă drepturile fundamentale.

Mai exact, ea face distincţia între sistemele IA care prezintă un "risc inacceptabil" la adresa drepturilor fundamentale şi care vor fi interzise, sisteme cu "risc ridicat", care nu vor fi interzise, dar vor fi supuse unor cerinţe stricte, sisteme cu riscuri de transparenţă, cum ar fi "chatbots", şi sisteme de risc "minim", care formează majoritatea sistemelor de IA şi nu vor fi supuse reglementărilor.

În virtutea acestei clasificări, legea interzice toate sistemele de categorizare biometrică după convingeri politice, religioase, filosofice sau după rasă şi orientare sexuală, precum şi pe cele care evaluează oamenii în funcţie de comportamentul şi caracteristicile lor personale şi cele capabile să manipuleze comportamentul uman.

Vor fi de asemenea interzise sistemele menite să extindă ori să creeze baze de date faciale prin captarea nediscriminatorie de date pe internet sau înregistrări audiovizuale, iar sistemele care pot recunoaşte emoţiile vor fi interzise la locurile de muncă şi în şcoli.

De asemenea, regulamentul identifică sisteme cu risc ridicat care pot fi comercializate numai dacă dezvoltatorii lor garantează că respectă drepturile fundamentale, de pildă cele care pot influenţa rezultatul alegerilor sau cele utilizate de instituţiile financiare pentru a evalua solvabilitatea şi ratingul de credit al clienţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel