Subvenția la gigacalorie va rămâne. Compensarea facturilor la energie, promisă și pentru IMM-uri
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Termenul expiră la sfârșitul anului 2021
Termenul expiră la sfârșitul anului 2021
Sistemul subvenţiilor pentru gigacalorie la populaţie va trebui să rămână, pentru că vorbim de o subvenţionare a neputinţei administraţiilor locale de a reabilita reţelele termice, este de părere ministrul Energiei, Virgil Popescu. Schema de compensare a preţurilor la energie pentru IMM-uri ar putea fi aprobată tot prin ordonanţă de urgenţă. Preţul la gazele naturale va începe să coboare din aprilie, însă energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină energie, nu vom mai avea, mai spune ministrul.

Ministrul a venit cu aceste precizări, urmare informaţiilor apărute în spaţiul public, potrivit cărora 27 de municipii sunt în pericol de a rămâne fără căldură şi apă caldă în sezonul rece, după ce preţul gazului a ajuns de patru ori mai mare decât era iarna trecută.

"Referitor la gigacalorie, furnizată populaţiei în sistem centralizat, eu am spus că sistemul subvenţiilor de la bugetele locale, parţial de la bugetul de stat, va trebui să rămână, pentru că acolo nu vorbim numai de subvenţionarea unui preţ al gigacaloriei, ci e subvenţionarea până la urmă a neputinţei, să zicem aşa, a administraţiilor locale de a repara, de a-şi reabilita reţelele termice. Sunt foarte mari pierderi în sistemul centralizat de transport şi de distribuţie a agentului termic şi nu e normal ca aceste pierderi să fie plătite de oameni. Deci, cred în continuare într-un sistem şi pentru această iarnă de subvenţie a gigacaloriei cu bani parţial veniţi atât din bugetele locale, cât şi din bugetul de stat, cum s-a întâmplat în fiecare an. În fiecare an bugetul local a fost alimentat din diverse surse locale şi centralizat", a spus Popescu, la finalul şedinţei de Guvern, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliştilor.

În opinia acestuia, preţul energiei electrice nu va mai ajunge la nivelul de anul trecut.

"Cert este că nu cred că energia electrică va mai ajunge la nivelul anului trecut, asta cu certitudine. Energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină energie, nu vom mai avea", a spus Virgil Popescu.

Referindu-se la schema de compensare a preţurilor la energie pentru IMM-uri, ministrul a opinat că aceasta va fi aprobată tot prin ordonanţă de urgenţă, urmând să fie aprobată tot de la 1 noiembrie.

Foto: Virgil Popescu

"Noi avem pregătită, aproape finalizată schema pentru IMM-uri şi, cum dorim să fie aplicabilă tot de la 1 noiembrie...Eu sunt din fire o persoană optimistă şi cred că o să o aprobăm tot prin ordonanţă de urgenţă", a menţionat el, adăugând: "Haideţi să vedem cum evoluează lucrurile în Parlament'', referindu-se la moţiunea de cenzură care va fi supusă marţi votului celor două Camere.

Citește și Virgil Popescu: Virgil Popescu: Mecanismul de compensare a preţurilor la energie electrică şi gaze va fi foarte simplu

Popescu a adăugat că este dispus să discute cu toţi senatorii şi deputaţii pentru a sprijini acest proiect de lege, însă a spus din nou că acesta va fi aprobat tot prin ordonanţă de urgenţă.

"Sigur că da, sunt dispus să discut cu absolut toate forţele politice din Parlament pentru a discuta ce este mai bine pentru români. Inclusiv Legea offshore am spus că-mi doresc o majoritate mai mare decât majoritatea guvernamentală. Deci, sigur că sunt dispus, dar v-am spus sunt o fire optimistă şi cred că o vom aproba tot prin ordonanţă de urgenţă", a susţinut şeful de la Energie.


În şedinţa de Guvern de luni a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, respectiv 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. De compensare vor beneficia aproximativ 13 milioane de români.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel