Subvenții americane: Macron cere o reacție rapidă și fermă din partea UE

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Președintele Franței, Emmanuel Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron
Președintele francez Emmanuel Macron le-a cerut liderilor UE să acționeze "mai rapid" și "mai ferm" în răspunsul lor la masivul plan de subvenții al SUA, Inflation Reduction Act (IRA). 

Cei 27 încearcă să găsească un răspuns comun pentru a ajuta industria europeană să facă față crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina și de cursa subvențiilor din SUA. Pe agenda de lucru a summitului UE, ce și-a deschis astăzi lucrările la Bruxelles, s-a regăsit, de asemenea, și recentul scandal de corupție din Parlamentul European, în care este implicat inclusiv Qatarul. 

"Trebuie să avem un răspuns pentru a menține o concurență loială și pentru a apăra marile noastre proiecte, în special în ceea ce privește tehnologiile verzi și tehnologiile viitorului în Europa", a declarat Macron la sosirea sa la Bruxelles.

"Acest lucru presupune că trebuie să acționăm mai repede, să simplificăm regulile și să avem un răspuns macroeconomic și un nivel de ajutor care, în plan european și național, să ne permită o replică pe măsură, să fie echivalentul a ceea ce au făcut americanii", a spus liderul de la Paris, cerând ca un răspuns să fie formulat până la începutul anului 2023.

Planul american adoptat în această vară de Washington prevede investiții de 370 de miliarde de dolari în lupta împotriva schimbărilor climatice. În spatele acestui obiectiv demn de laudă, planul include însă o serie de măsuri cu pronunțat  caracter protecționist, cu ajutoare excepționale rezervate firmelor stabilite peste Atlantic, ceea ce riscă să submineze și mai mult competitivitatea europeană, deja penalizată de creșterea prețurilor la energie.

Să nu așteptăm concesii din partea SUA

La două săptămâni după vizita efectuată de Macron în Statele Unite, unde a cerut concesii din partea președintelui american Joe Biden, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, adresându-se, miercuri, deputaților europeni, că "această lege americană riscă să ducă la concurență neloială". Prin urmare, ea a propus punerea în aplicare a unui plan european, fără a mai aștepta gesturi de bunăvoință din din partea Washingtonului, concesii discutate, în prezent, în cadrul grupurilor de lucru transatlantice.

Europenii trebuie să regândească sprijinul acordat companiilor lor într-un context delicat. De la începutul ofensivei militare din februarie, Moscova a redus cu 80% livrările de gaze prin conducte către UE. Deși aprovizionarea europeană este asigurată pentru această iarnă, în special datorită importurilor de gaze naturale lichefiate, costul gazului a crescut atât de mult încât amenință supraviețuirea unor întregi sectoare din industria chimică și siderurgică.

Cei 27 vor să convingă Washingtonul să menajeze alianța lor în timp ce războiul din Ucraina face ravagii la granițele Uniunii. "Nu trebuie să ne permitem să fim divizați în relația noastră transatlantică. Dimpotrivă, în loc să ne luptăm, ar trebui să colaborăm și mai strâns", a estimati cancelarul german Olaf Scholz. Da, dar pentru asta trebuie ca și europenii să rămână uniți în fața crizei economice. După scăderea istorică a PIB-ului cauzată de pandemia Covid în 2020, creșterea prețurilor la energie va împinge economia UE într-o nouă recesiune, potrivit avertismentelor experților și nu numai. 

Pe termen scurt, dna von der Leyen a propus relaxarea normelor privind ajutoarele de stat pentru a încuraja companiile să continue să investească în Europa și consolidarea planului RePowerEU al UE pentru a dezvolta energia regenerabilă și a se îndepărta de hidrocarburile rusești.

Încă din septembrie, ea a cerut înființarea unui "fond de suveranitate" european pentru a dezvolta o politică industrială comună și pentru a investi mai mult în proiecte de cercetare și inovare la scară continentală: hidrogen, semiconductori, calcul cuantic, inteligență artificială etc.

Citește și Protecționismul american obligă Europa să fie mai grijulie cu propria industrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel