Subvenții pentru energie. Franța și Germania, dezamăgite de decizia Bruxelles-ului

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Energie electrică
Energie electrică
Statele UE mai pot acorda ajutoare de urgentă pentru încă terei luni după încheierea termenului oficial, 31 decembrie 2023.Franța și Germania doreau o prelungire mai lungă.

Bruxelles-ul a decis: doar unele dintre generoasele subvenții pentru energie autorizate să fie acordate pentru ca statele membre să poată atenua efectul exploziei prețurilor la gaze și energie electrică vor fi extinse, și la minimum. Franța și Germania, care au susținut o prelungire mult mai lungă, vor fi, fără îndoială, dezamăgite.

Aceste măsuri de urgență au fost puse în aplicare în martie din cauza crizei energetice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina. Apoi, Comisia a dublat, în anumite cazuri, plafoanele ajutoarelor de stat. Unele dintre măsuri urmau să fie suspendate pe 31 decembrie 2023, iar altele în 2025. Dar majoritatea statelor au solicitat prelungirea lor. Doar Belgia, Estonia, Țările de Jos, Finlanda și Danemarca nu au fost în favoare.

Încă trei luni

Inițial, Comisia a vrut să suspende acest ajuns, așa cum fusese planificat, în condițiile în care, spunea ea, perspectivele economice s-au îmbunătățit, iar depozitele de gaze sunt pline aproape până la refuz. S-au purtat discuții și, într-un final, încăpățânarea Executivului comunitar a fost frântă, dar nu înfrântă. Adică a fost o victorie parțială. 

Prin urmare, s-a decis o prelungire limitată de trei luni”, adică până la 31 martie 2024, și doar pentru o parte a subvențiilor. Este vorba doar de măsurile care vizează sume limitate de ajutor și cele destinate să compenseze prețurile ridicate la energie. Nu va fi prelungit sprjinul de lichiditate, dar nici ajutoarele privind susținerea reducerii cererii de energie electrică, care vor mai fi acordate până la sfârșitul anului.

„Acest lucru va permite statelor membre să-și extindă schemele de sprijin și să se asigure că întreprinderile încă afectate de criză nu vor fi lipsite de suportul necesar în următoarea perioadă de termoficare”, spune Comisia.

Nici un cadou pentru Paris și Berlin

Prin urmare, Franța și Germania nu au primit cadoul pe care-l așteptau, adică prelungirea ajutorului până la sfârșitul anului 2024. „Unele companii au semnat contracte pe trei ani la prețuri mari, iar aceste contracte nici măcar nu au ajuns la jumătate.  Acesta este motivul pentru care Parisul și Berlinul au vrut să obțină o prelungire a acestor ajutoare”, a explicat un diplomat european.

„Statele membre pot continua să ofere sprijin prin acoperirea unei părți din costurile suplimentare cu energia numai în măsura în care prețurile la energie depășesc semnificativ nivelurile de dinainte de criză”, precizează Comisia.

Pe de altă parte, UE intenționează să mențină până în decembrie 2025, așa cum era planificat, alte ajutoare din același sistem de urgență menite să accelereze desfășurarea energiilor regenerabile și măsurile de decarbonizare. Din nou, pentru acest ajutor specific, Germania a cerut mai mult. „Voi face presiuni asupra Bruxelles-ului pentru o prelungire până în 2027”, a declarat cancelarul Olaf Scholz în urmă cu câteva săptămâni.

Practic, Comisia are grijă, de asemenea, să nu pară a servi prea mult intereselor Parisului și Berlinului, evidențiate în mod regulat ca fiind cei mai mari furnizori de ajutor de stat din UE. Cu toate acestea, tragerea prea mult de șirul subvențiilor ar putea dezechilibra piața internă, statele sărace nefiind capabile să-și ajute afacerile la fel de mult ca și bogații. O întrebare la care Comisia este, prin urmare, întotdeauna foarte sensibilă.

Citește și Chisăliță: România trebuie să-şi rezolve propriile probleme, înainte de a le rezolva pe cele ale Europei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA

pixel