Preţul la energie a atins un nivel record după ce Rusia a invadat Ucraina, chiar dacă Suedia este un exportator net de electricitate şi producţia sa este dominată de energia hidro, nucleară şi eoliană.
"Când vine vorba de sectorul energiei, suntem într-o situaţie care seamănă cu o economie în timp de război. Avem la electricitate şi gaze preţuri pe care nu le-am mai avut niciodată", le-a spus jurnaliştilor premierul Magdalena Andersson.
În perioada decembrie 2021 - martie 2022, autorităţile au plătit miliarde de coroane pentru a atenua efectul creşterii preţului electricităţii asupra gospodăriilor. Dar în condiţiile efectelor războiului din Ucraina, companiile şi consumatorii se confruntă cu o altă iarnă cu facturi record la energie.
Preţul petrolului a crescut cu aproximativ 18% anul trecut, în timp ce preţul benzinei a urcat cu aproape 40%. De asemenea, gospodăriile din Suedia sunt afectate de majorarea dobânzilor, de scăderea salariilor, iar anul viitor economia ţării ar urma să încetinească, înregistrând un avans de doar 0,5%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...