Suedia vrea să elimine taxa pe transportul aerian

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În avion / FOTO: Freepik
În avion / FOTO: Freepik
Decizia a fost criticată de ONG-uri.

Guvernul suedez a anunțat marți că va elimina taxa pe transportul aerian, considerând că este necesar să protejeze competitivitatea zborurilor din Suedia. Taxa, a cărei valoare care depinde de distanța parcursă, a fost introdusă de guvernul anterior de stânga în 2018, cu intenția de a reduce efectele încălzirii globale ale călătoriilor aeriene.

„Dacă dorim să protejăm posibilitatea de a avea conexiuni aeriene bune în Suedia și să facem din Suedia un hub internațional, trebuie să ne asigurăm că nu subminăm avantajul competitiv pe care îl poate avea Suedia”, a declarat premierul Ulf Kristersson la o conferință de presă. 

„Demersul nostru este în conformitate cu politicile climatice pe termen lung și păstrează posibilitatea de a extinde călătoriile pe calea aerului în interiorul țării, dar și în afara ei”, a adăugat el. Ministrul Energiei, Ebba Busch, a subliniat că doar „o mână de țări din Uniunea Europeană practică o astfel de taxă pe transportul aerian”.

Decizie puternic criticată

Guvernul de centru-dreapta, susținut de extrema-dreapta democraților din Suedia, indicase anterior că ia în considerare reducerea la jumătate a respectivei taxe. Până la urmă s-a decis înă eliminarea ei completă de la 1 iulie 2025. ONG-urile de mediu au criticat această decizie, care, în opinia lor, duce la o creștere a zborurilor și, prin urmare, a emisiilor de gaze cu efect de seră. „Acest lucru este total nelalocul ei, guvernul abandonează complet angajamentele pe linie climatică”, a declarat Daniel Kihlberg, director pentru climă la Societatea Suedeză pentru Conservarea Naturii.

Politica promovată de guvern în problema climei a fost criticată de mai multe ori recent. În martie, o agenție responsabilă cu evaluarea politicii climatice a estimat că decizia ar determina o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră și că obiectivele anunțate pentru 2030 nu vor fi îndeplinite. Acest lucru se datorează în special măsurilor anunțate în cadrul prezentării bugetului 2024, inclusiv reducerea impozitului pe carburanți, dar și lipsei unor măsuri concrete în „planul de acțiune pentru climă”, o foaie de parcurs pe patru ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel