Summit UE. Macron a vorbit despre sancțiuni, Merkel despre Putin
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Angela Merkel, anunț despre vaccinarea obligatorie în Germania
Angela Merkel, anunț despre vaccinarea obligatorie în Germania
Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi la Bruxelles, la finalul summitului european, că UE are ''nevoie să-şi reîncadreze foarte profund'' relaţia sa cu Moscova, întrucât ''politica de sancţiuni'' împotriva Rusiei, la fel ca şi împotriva Belarusului, şi-a atins limitele, transmite AFP.

Macron a apreciat că UE nu mai trebuie să fie ''doar reactivă'', ci ''să-şi definească o strategie pe termen scurt, mediu şi lung''. ''Politica sancţiunilor progresive în funcţie de situaţie nu mai este o politică eficace'', a constatat preşedintele francez.

Pe de altă parte, el a sugerat invitarea opoziţiei belaruse la summitul G7 care se va desfăşura luna viitoare în Marea Britanie, dacă această ţară este de acord. Însă un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat, potrivit Reuters, că deocamdată nu există astfel de planuri, dar participanţii la summit vor lua în discuţie ''comportamentul nesăbuit şi periculos al Belarusului'', referire la forţarea unui avion să aterizeze duminică pentru a aresta un opozant al regimului de la Minsk.

Referindu-se la acest caz, cancelarul german Angela Merkel a declarat după summitul UE că nu există ''informaţii fiabile'' despre o posibilă implicare a Rusiei în forţarea acelui avion să aterizeze la Minsk pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici. ''Dacă voi vorbi cu preşedintele rus (Vladimir Putin), voi pune pe masă acest subiect, dar acum nu putem face supoziţii'', a completat Merkel, citată de agenţia EFE.

Ea a mai menţionat că discuţia pe care au avut-o la acest summit liderii europeni despre relaţiile cu Rusia ''a fost independentă'' de sancţiunile convenite împotriva Belarusului, sancţiuni ce prevăd interdicţia accesului companiilor aeriene ale acestei ţări în spaţiul aerian al UE.

Citește și Comerțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-a PRĂBUȘIT

''Interesele noastre europene le putem expune mai bine printr-o conversaţie cu preşedintele rus decât dacă acest lucru îl face preşedintele american'' Joe Biden, a argumentat Merkel în respectiva discuţie de la summit, potrivit agenţiei spaniole de presă.

Şefa guvernului german i-a cerut din nou preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko eliberarea lui Protasevici şi a prietenei acestuia, Sofía Sapega, cei doi fiind arestaţi după ce avionul cu care călătoreau de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze, sub pretextul unei ameninţări cu bombă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel