Summitul G7. Sute de sticle de vin, mâncăruri după rețete secrete
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Franta. Valoarea pierderilor este încă greu de apreciat. În departamentul Jura din estul țării, pierderile sunt estimate la 90%.
Franta. Valoarea pierderilor este încă greu de apreciat. În departamentul Jura din estul țării, pierderile sunt estimate la 90%.
Zeci de bucătari de renume, 680 de sticle de vin din beciurile de la Irouleguy, meniuri alese concepute pe bază de produse locale, mâncăruri pregătite după rețete nimănui dezvăluite până la momentul degustării: micul dejun și dineurile din perioada summitului G7, de la Biarritz, în Franța, au fost gândite ca momente de relaxare, de detașare de discuțiile oficiale, care se anunță deosebit de dificile anul acesta. 

”Gastronomia a făcut mereu parte din diplomație”, a subliniat Vincent Jumert, intendent adjunct la Palatul Elysee. ”Suntem aici pentru a oferi oaspeților momente agrebile în pauzele de masă, cu vinuri agreabile, pentru ca aceste clipe să permită desprinderea de starea de încordare din timpul dezbaterilor”, a insistat el. Mai ales că ”unul dintre scopurile gastronomiei este ca, în jurul meselor încărcate de bunănăți, să se ajungă la soluții care, într-o altă atmosferă, nu ar fi apărut”, a adăugat oficialul francez.

Iar problemele diplomatice înscrise pe ordinea de zi a întâlnirii celor șapte state industrializate ale lumii (Canada, Statele Unite, China, Franța, Japonia Germania, Marea Britanie) sunt numeroase. Clima, Iran, tensiunile din strâmtoarea Ormuz, refugiați, Brexit, situația din Hong Kong, războiul comercial cu China, taxarea marilor giganți din domeniul IT sunt doar câteva dintre ele.

Citește și Ororile culinare ale Europei. Mai scârboase decât insectele sau viermii gătiți

În bucătărie, chefi de mare clasă, precum Andree Rosier sau frații Ibarboure și Cedric Bechade, au avut, la rândul lor, multă bătaie de cap în alcătuirea meniurilor. ”S-a ținut cont de alergii, de interdicțiile sau preferințele alimentare, pentru că sunt țări unde se mănâncă mai multe legume și altele unde, dimpotrivă, carnea constituie elementul central. S-a încercat ca, pornind de la tradițiile statelor de unde provin importanții noștri oaspeți să facem pe cât de original, pe atât de gustos”, a explicat același Vincent Jumert. De altfel, președintele Emmanual Macron, gazda reuniunii la vârf, a ”ne-a cerut să gătim franțuzește, cu tentă locală, dar respectând toate pretențiile invitaților”, a menționat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...


pixel