Super-imunitatea la COVID-19, demonstrată! Care este secretul
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Care este mecanismul descoperit de cercetători
Care este mecanismul descoperit de cercetători
O echipă de oameni de știință din Austria și Statele Unite au descoperit că pacienții care au făcut boala COVID-19 după ce au fost vaccinați pot dezvolta o "superimunitate" față de viitoarele versiuni ale coronavirusului, relatează publicația Business Insider.

În decembrie anul trecut, experții de la Oregon Health and Science University au ajuns la concluzia că, în perioada de răspândire a  variantei ”delta” a virusului SARS-CoV-2, persoanele care au participat studiu și care au contractat una dintre tulpinile anterioare și au fost vaccinați  au fost mai puțin susceptibili de a se infecta cu "delta".

"Nu numai că nivelurile de anticorpi devin ridicate, dar capacitatea de neutralizare încrucișată a diferitelor variante crește semnificativ", a explicat pentru Business Insider Fikadu Tafesse, unul dintre autorii studiului american. Potrivit acestuia, în cazul unei așa-numite "infecții de descoperire" (adică atunci când o persoană complet vaccinată este infectată), organismul primește informații despre variabilitatea coronavirusului, ceea ce "creează un nivel suplimentar de complexitate în recrutarea anticorpilor".

Oamenii de știință din Austria, într-un studiu încă în etapa de finalizare, arată că o situație similară se întâmplă și în cazul omicronului. Nu există date precise în acest sens, dar Tafesse este optimist. "Credem că persoanele cu "infecții de descoperire" vor avea un nivel ridicat de protecție - chiar și împotriva tulpinii omicron", crede el.

În același timp, după cum notează publicația, oamenii de știință spun că formarea acestei "super-imunități" la o parte a populației nu înseamnă neapărat că pandemia se va încheia curând: experții rămân preocupați de caracterul imprevizibil al virusului.

Citește și China a descoperit un nou coronavirus și mai periculos

În altă ordine de idei, experții subliniază că imunitatea naturală la COVID-19 dobândită ca urmare a trecerii prin boală este mai puternică decât cea oferită de administrarea diferitelor vaccinuri. Ceea ce nu înseamnă că o astfel de imunitate nu este necesară. Dar chiar și pentru cei care au avut boala, cea mai bună opțiune este o combinație de imunitate naturală și imunitate vaccinală.

Oamenii de știință israelieni au comparat deja eficacitatea imunității naturale și artificiale la COVID-19. În special, a fost evaluată eficacitatea imunității împotriva tulpinii delta, care era dominantă în august, când cercetătorii și-au publicat lucrarea pe această temă. Conform rezultatelor, cei vaccinați împotriva COVID-19 au avut de câteva ori mai multe șanse de a fi infectați decât cei care au fost nevaccinați. O combinație de imunitate naturală și vaccinare administrată după apariția bolii a avut cel mai bun efect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel