Superimunitate? De ce unii nu s-au îmbolnăvit de COVID-19
Autor: Oana Pavelescu | 31 Martie 2022, 13:33
Experții vor să studieze pe cei cu ”superimunitate”
Experții vor să studieze pe cei cu ”superimunitate”
În acest stadiu al pandemiei, este posibil ca oamenii să fie imuni datorită vaccinurilor, unei infecții anterioare sau unei combinații între cele două. 

Există, de asemenea, dovezi că, în cazuri rare, unele persoane pot fi imune la Covid fără a fi infectate sau vaccinate deloc.

Mutațiile frecvente ale coronavirusului și faptul că imunitatea scade în timp fac dificilă discernerea numărului de persoane care sunt imune la un moment dat.  Studiile au arătat, de exemplu, că, în timp ce infecțiile cu omicron oferă o anumită imunitate împotriva delta, omicron este capabil să ocolească anticorpii atât de la infecțiile anterioare cu alte variante, cât și de la vaccinare. De asemenea, tehnicile actuale de supraveghere au subestimat probabil cu mult numărul de cazuri, deoarece tot mai multe persoane își fac testele Covid la domiciliu și nu raportează rezultatele. 

"Este aproape imposibil să se evalueze protecția", a declarat Andy Pekosz, virusolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Pe măsură ce cazurile cresc din nou în multe regiuni, după mai bine de doi ani de pandemie, studierea celor care nu au contractat încă Covid a devenit la fel de importantă ca și studierea celor care au contractat-o. Experții spun că persoanele cu așa-numita "superimunitate", care par a fi rezistente la virus fără vaccinare, ar putea deține răspunsuri la întrebări importante despre motivul pentru care anumite persoane se îmbolnăvesc atât de tare, în timp ce altele nu, notează Bloomberg. Examinarea acestor cazuri ar putea, de asemenea, să contribuie la elaborarea unor vaccinuri și terapii mai puțin vulnerabile la mutațiile virale.

Poate fi greu de crezut că, în acest stadiu al pandemiei, atât de mulți oameni nu s-au îmbolnăvit încă. Poate că oamenii au fost asimptomatici și nu au știut niciodată că sunt infectați sau, în ciuda expunerii la virus, pur și simplu nu au fost niciodată testați pozitiv. Dar chiar și jumătate din populație care se îmbolnăvește de Covid este de fapt un număr extraordinar de infecții. Se estimează că gripa spaniolă din 1918 a infectat doar 25% din populația americană de la acea vreme, deși a provocat un număr uriaș de decese.

La începutul pandemiei,  Leo Swadling, imunolog la University College of London, și-a propus să afle mai multe despre cei câțiva norocoși care nu se îmbolnăveau.

"Am fost interesați în special de oamenii care sunt expuși la virus, dar îl controlează foarte repede, eliminând virusul înainte ca acesta să se poată replica la niveluri detectabile și înainte de a induce un răspuns al anticorpilor", a declarat Swadling. "Aceasta ne poate ajuta să înțelegem mai bine ce imunitate este cea mai bună pentru protecția împotriva reinfectării".

COVID: Vaccinul de rapel prin pulverizare nazală funcționează la șoareci

Swadling, împreună cu colegii din Londra, a publicat în noiembrie anul trecut în revista Nature un studiu care a evaluat un grup de lucrători din domeniul sănătății din Marea Britanie în timpul primului val al pandemiei. Aceștia au găsit dovezi că unii dintre lucrătorii din domeniul sănătății expuși la virus au reușit să scape de acesta chiar înainte de a produce anticorpi specifici Covid.

S-a dovedit că, în cazul acestor persoane, expunerea la alte coronavirusuri umane, cum ar fi cele care provoacă simptome asemănătoare răcelii, le-a ajutat organismul să lupte împotriva noului coronavirus. Acest lucru se datorează faptului că celulele T, o parte esențială a răspunsului imunitar al organismului, au fost capabile să recunoască și să țintească elemente genetice ale coronavirusurilor sezoniere anterioare care se întâmplau să fie prezente și în SARS-CoV-2.  Aceasta a însemnat că organismele lor au putut ataca noul virus fără a produce noi anticorpi specifici acestuia.

În special, celulele T produse de acești lucrători din domeniul sănătății au vizat o parte diferită a virusului decât celulele T produse la persoanele care au o infecție Covid detectabilă. Swadling a declarat că, în timp ce celulele T produse atât de vaccinuri, cât și de o infecție detectabilă cu Covid-19 atacă proteina spike a virusului care suferă mutații frecvente, celulele T ale acestor lucrători din domeniul sănătății au vizat în schimb mașinăria internă a virusului. Cercetătorii numesc "reacții încrucișate" aceste celule T care par eficiente împotriva diferitelor coronavirusuri.

"Am identificat noi părți ale virusului pe care le putem pune într-un vaccin pentru a încerca să îl îmbunătățim ," a spus Swadling. Aceste îmbunătățiri, a spus el, ar putea face ca vaccinurile să fie mai bune în prevenirea infecției, mai eficiente împotriva noilor variante și mai protectoare pentru persoanele imunocompromise. 

Imunitatea la un virus apare atunci când organismul este capabil să recunoască un agent patogen și să se opună eficient unei infecții sau boli. Anticorpii, cum ar fi cei dobândiți în urma unui vaccin sau a unei infecții anterioare, atacă un virus imediat ce acesta pătrunde în organism. Celulele T acționează ca o altă linie de apărare, lucrând pentru a opri răspândirea infecției și dezvoltarea bolii odată ce virusul a ajuns în organism. Vaccinurile cu ARNm, cum ar fi cele produse de Pfizer și Moderna, acționează prin antrenarea organismului pentru a produce anticorpi în condiții de siguranță în lipsa unei infecții, dar stimulează, de asemenea, producția de celule T și de celule B. Acesta este motivul pentru care vaccinurile previn în mod eficient spitalizarea chiar și atunci când nu previn complet infecția - chiar și atunci când anticorpii au scăzut, celulele T sunt încă acolo pentru a ajuta la combaterea mai rapidă a unei infecții.

Autorii studiului au spus că celulele T pe care le-au descoperit - cele care țintesc mașinăria internă a virusului - ar putea oferi o protecție mai bună împotriva variantelor emergente, datorită capacității lor de a ataca o parte cheie a virusului mai puțin vulnerabilă la mutații decât proteina vârfului său. Aceștia susțin că țintirea acelor zone ale virusului ar putea face ca injecțiile să fie mai eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Sud-coreeni vor deveni toți mai tineri cu un an

Parlamentarii sud-coreeni au aprobat o măsură care va...

Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor

Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe...

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Crossuri externe