Suprataxarea muncii part-time se referă doar la contribuția la sănătate și la cea pentru pensii, nu și la taxele salariale.
Dacă salariul unui angajat care lucrează în regim part-time este mai mic de 2.550 lei pe lună, contribuțiile de pensii și sănătate vor fi de 638 lei, respectiv 255 lei, cuantumuri raportate la salariul minim brut de 2.550 lei, în vigoare la acest moment.
Pentru cei care au salariile pe contractele part-time sub acest nivel, angajatorul va plăti diferențele de contribuții, începând cu veniturile lunii august.
Măsura suprataxării nu vizează însă nici impozitul, nici contribuția asiguratorie de muncă, cotele de taxare aplicându-se, ca până acum, raportat la salariul din contract.
Ce trebuie să mai știți despre suprataxarea acestor contracte
- Angajatorul va fi cel care va suporta surplusul de contribuții. Deși contribuțiile obligatorii de sănătate și de pensii sunt datorate de angajat din salariul brut, se rețin și se virează în numele salariatului de către angajator, acesta din urmă e cel ce va trebui să suporte diferența dintre cuantumul actual al contribuțiilor și cel raportat la salariul minim brut pe țară. Cert e că salariații part-time vor rămâne în august cu aceiași bani în buzunar.
- Contractele part-time pot înceta numai în condițiile Codului muncii, nu din cauza modificărilor fiscale. Desființarea posturilor nu va sta în picioare în instanță dacă nu are la bază o cauză reală și serioasă, nici desfacerea contractului de muncă forțând consimțământul angajatului, mascarea concedierii sau încălcarea condițiilor sale de oricare fel, precizează Avocatnet.
- 25 septembrie e primul termen pentru declararea contribuțiilor majorate în cazul CIM-urilor parțiale. Însă, până la termenul de 25 septembrie, autoritățile vor trebui să facă o serie de pași pentru implementarea acestor schimbări. În primul rând, până pe 14 august Ministerul Finanțelor va trebui să aprobe, prin ordin, procedura aplicabilă celor cu mai multe CIM-uri și, în al doilea rând, declarația 112 va trebui modificată, din nou.
- Schimbarea regimului de taxare nu implică modificarea contractului de muncă. Orice schimbare a taxării ar interveni, fie că vorbim de reducerea sau scutirea de o contribuție sau de impozit, nu atrage după sine modificarea contractului de muncă - salariul rămâne același, dar sarcina fiscală suportată de angajat e fie mai mare, fie mai mică.
Cea mai puțin inspirată
Tănase Stamule, decanul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), spune că decizia Guvernului privind contractele part-time ”pare cea mai puțin inspirată”.
”Dintre toate măsurile asta mi se pare cea mai puțin inspirată, ca să nu spun altceva. Există într-adevăr tot felul de discuții că mulți oameni erau angajați 2 ore, 3 ore, 5 ore dar trebuie să înțelegem că avem o piață a muncii din ce în ce mai complexă și, de exemplu, dacă ai o femeie care muncește la tine acasă să facă curățenie și vine o dată pe săptămână, nu poți să îi dai 8 ore pe săptămână, câte zile stă. Acum eu sper ca acest lucru să fie corectat în Parlament. Nici nu se colectează foarte mulți bani la bugetul de stat din chestia asta. Din celelate măsuri înțeleg logica economică, există și un consens în rândul economiștilor, există un document făcut de cei de la Consiliul Fiscal la care au lucrat foarte mulți experți în care spun exact că e o nevoie de o creștere a taxelor deoarece nu există nici o altă soluție pe termen scurt, dar aceea cu part-time nu a fost cea mai inspirată măsură. Eu sper să fie discuții în coaliție și poate în toamnă, când ajunge Codul Fiscal în Parlament să se renunțe la acest amendament”, a concluzionat Tănase Stamule pentru DCNews.
Citește și Noi reguli pentru casele de schimb valutar, aproape de adoptare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...