Suprataxarea contractelor part-time. Clarificări privind taxele salariale
Autor: Simona Haiduc | 03 aug 2022, 08:33
Bine de știut pentru a evita orice neînțelegeri
Bine de știut pentru a evita orice neînțelegeri
O clarificare utilă pentru angajații care trebuie să știe cum funcționează această suprataxare.

Suprataxarea muncii part-time se referă doar la contribuția la sănătate și la cea pentru pensii, nu și la taxele salariale. 

Dacă salariul unui angajat care lucrează în regim part-time este mai mic de 2.550 lei pe lună, contribuțiile de pensii și sănătate vor fi de 638 lei, respectiv 255 lei, cuantumuri raportate la salariul minim brut de 2.550 lei, în vigoare la acest moment. 

Pentru cei care au salariile pe contractele part-time sub acest nivel, angajatorul va plăti diferențele de contribuții, începând cu veniturile lunii august.

Măsura suprataxării nu vizează însă nici impozitul, nici contribuția asiguratorie de muncă, cotele de taxare aplicându-se, ca până acum, raportat la salariul din contract.

Ce trebuie să mai știți despre suprataxarea acestor contracte

- Angajatorul va fi cel care va suporta surplusul de contribuții. Deși contribuțiile obligatorii de sănătate și de pensii sunt datorate de angajat din salariul brut, se rețin și se virează în numele salariatului de către angajator, acesta din urmă e cel ce va trebui să suporte diferența dintre cuantumul actual al contribuțiilor și cel raportat la salariul minim brut pe țară. Cert e că salariații part-time vor rămâne în august cu aceiași bani în buzunar.

- Contractele part-time pot înceta numai în condițiile Codului muncii, nu din cauza modificărilor fiscale. Desființarea posturilor nu va sta în picioare în instanță dacă nu are la bază o cauză reală și serioasă, nici desfacerea contractului de muncă forțând consimțământul angajatului, mascarea concedierii sau încălcarea condițiilor sale de oricare fel, precizează Avocatnet.

- 25 septembrie e primul termen pentru declararea contribuțiilor majorate în cazul CIM-urilor parțiale. Însă, până la termenul de 25 septembrie, autoritățile vor trebui să facă o serie de pași pentru implementarea acestor schimbări. În primul rând, până pe 14 august Ministerul Finanțelor va trebui să aprobe, prin ordin, procedura aplicabilă celor cu mai multe CIM-uri și, în al doilea rând, declarația 112 va trebui modificată, din nou.

- Schimbarea regimului de taxare nu implică modificarea contractului de muncă. Orice schimbare a taxării ar interveni, fie că vorbim de reducerea sau scutirea de o contribuție sau de impozit, nu atrage după sine modificarea contractului de muncă - salariul rămâne același, dar sarcina fiscală suportată de angajat e fie mai mare, fie mai mică. 

Cea mai puțin inspirată 

Tănase Stamule, decanul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), spune că decizia Guvernului privind contractele part-time ”pare cea mai puțin inspirată”.

”Dintre toate măsurile asta mi se pare cea mai puțin inspirată, ca să nu spun altceva. Există într-adevăr tot felul de discuții că mulți oameni erau angajați 2 ore, 3 ore, 5 ore dar trebuie să înțelegem că avem o piață a muncii din ce în ce mai complexă și, de exemplu, dacă ai o femeie care muncește la tine acasă să facă curățenie și vine o dată pe săptămână, nu poți să îi dai 8 ore pe săptămână, câte zile stă. Acum eu sper ca acest lucru să fie corectat în Parlament. Nici nu se colectează foarte mulți bani la bugetul de stat din chestia asta. Din celelate măsuri înțeleg logica economică, există și un consens în rândul economiștilor, există un document făcut de cei de la Consiliul Fiscal la care au lucrat foarte mulți experți în care spun exact că e o nevoie de o creștere a taxelor deoarece nu există nici o altă soluție pe termen scurt, dar aceea cu part-time nu a fost cea mai inspirată măsură. Eu sper să fie discuții în coaliție și poate în toamnă, când ajunge Codul Fiscal în Parlament să se renunțe la acest amendament”, a concluzionat Tănase Stamule pentru DCNews

Citește și Noi reguli pentru casele de schimb valutar, aproape de adoptare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?