Surpriza din topul marilor companii listate pe Wall Street
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursă / FOTO: Freepik
Bursă / FOTO: Freepik
Deloc surprinzător, primele zece cele mai mari zece capitalizări de piață din Statele Unite, acordă prioritate sectorului tehnologic, urmat îndeaproape de companiile farmaceutice. Altfel spus, sunt domeniile care atrag, dar și aduc cei mai mulți bani.

Nici nu este, prin urmare, de mirare, că, potrivit datelor pe luna februarie, preluate de Bloomberg și compilate de Deutsche Bank, numai Statele Unite reprezintă 50,4 trilioane de dolari în capitalizare de piață, la foarte mare distanță de ocupantul locului doi, din acest punct de vedere, respectiv piața chineză, urmată, pe trei, de Japonia, cu 6,200 de miliarde de dolari.

Listarea celor mai mari zece capitalizări americane este mai mult sau mai puțin echivalentă cu topul 10 mondial, unde numai ntul petrolier Saudi Aramco, locul patru, și marele producător de componente semiconductoare din Taiwan, TSMC, poziția zece, nu sunt din Statele Unite. 

Tesla lipsește din top 10

Interesant este că doar șase dintre cei „Șapte magnifici” de pe Wall Street apar în clasamentelor primelor zece cele mai mari capitalizări americane. Tesla, care, de la începutul anului, a pierdut peste 30% din valoarea de piață din cauza încetinirii creșterii și a dezamăgirii pieței față de vehiculele electrice, este marea absentă

La rândul său, Microsoft rămâne pentru moment agățată de poziția sa de cea mai mare capitalizare americană și globală, poziție pe care grupul a preluat-o de la Apple (locul doi) la jumătatea lunii ianuarie.

Pe locul trei este ocupat, deocamdată, de Nvidia, cu ascensiunea ei nebună la bursă (+85% de la 1 ianuarie, +588% în trei ani, +20.426% în zece ani) alimentată de cererea pentru procesoarele sale grafice odată cu apariția inteligenței artificiale generative. Totuși, analiștii nu cred că Nvidia are șanse să ajungă, în viitorul aproapiat, lider de top. 

Urmează Alphabet, compania-mamă a Google, apoi gigantul comerțului electronic Amazon și Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram. Berkshire Hathaway, compania de investiții a celebrului investitor Warren Buffet, se află pe locul șapte. Eli Lilly, care, la fel ca Novo Nordisk, beneficiază de entuziasmul pieței pentru medicamentele antidiabetice și anti-obezitate, este pe locul opt.

Top 10 este completat de grupul de semiconductori Broadcom și de gigantul plăților Visa. De reținut că banca JPMorgan este la porțile clasamentului, chiar înainte de Tesla.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel