În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Conform datelor revizuite, Produsul Intern Brut ajustat sezonier a crescut în majoritatea statelor membre UE, singurele scăderi fiind înregistrate în Danemarca (-1,8%), Estonia (-0,5%) și Ţările de Jos (-0,1%).
Statele membre cu cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, au fost Malta (1,3%), Cipru (1,2%) și Croația (1%).
Economia României a înregistrat o evoluție ușor peste media europeană, cu un avans a PIB-ului de 0,4% în primele trei luni ale anului, după o contracție de 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut.
Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,5% în UE în primele trei luni ale acestui an. Statele membre cu cel mai puternic avans al PIB-ului au fost Malta (4,6%), Croația (3,9%) și Cipru (3,4%). În cazul României, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 1,8% în ritm anual în primele trei luni ale anului, după un avans de 1,1% în ultimele trei luni ale anului trecut.
Datele Eurostat sunt similare cu cele anunțate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), care a revizuit în jos creșterea economică a României din primele trei luni ale acestui an, la 0,4%, de la 0,5% cât estima anterior, și față de același trimestru din 2023, PIB-ul a înregistrat o creștere cu 0,1% pe seria brută și cu 1,8% pe seria ajustată sezonier.
Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 416,318 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,4% față de trimestrul IV 2023 și în creștere cu 1,8% față de trimestrul I 2023. Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 339,404 miliarde de lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,1% față de trimestrul I 2023.
Potrivit datelor INS, la creșterea PIB, în trimestrul I 2024 față de trimestrul I 2023, au contribuit în mod deosebit următoarele ramuri:
informațiile și comunicațiile (+0,2%), cu o pondere de 8,9% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 2%;
activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (+0,2%), cu o pondere de 2,6% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 7%;
administrația publică și apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; sănătatea și asistența socială (+0,1%), cu o pondere de 15% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 0,9%;
impozitele nete pe produs (+0,6%), cu o pondere de 8,3% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului lor cu 6%.
O contribuție negativă la creșterea PIB a înregistrat-o industria (-0,2%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB și care a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 1,1%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
România, în fruntea producției...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...