Talonul de pensie. Legea a intrat în vigoare. Ce trebuie SĂ ȘTIȚI
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Chiar dacă a intrat în vigoare, mai este nevoie de ceva
Chiar dacă a intrat în vigoare, mai este nevoie de ceva
Talonul mov de pensie în format electronic se va acorda doar celor care vor depune o solicitare în acest sens la Casa Națională de Pensii Publice, se precizează în textul legii intrată luni în vigoare, dar care necesită modificări ale normelor de aplicare și care trebuie elaborate până în februarie 2022.

Legea 270/2021 stabilește că CNPP va oferi pensionarilor cuponul de pensie în format electronic, doar dacă beneficiarii care primesc pensia în cont curent sau cont de card solicită acest lucru printr-o cerere. Talonul mov în format electronic va fi transmis pe e-mail, fie în contul online deschis în portalul CNPP.

Același act normativ stabilește că talonul mov va fi acordat atât în format electronic, cât și în format fizic, primit prin serviciile oferite de Poșta Română, amândouă documente având aceeași însemnătate juridică.

Pentru a se aplica efectiv, legea are nevoie de unele modificări ale normelor de aplicare ale Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ce au ca termen de actualizare data de 13 februarie 2022.

"Documentul de informare (...), în format electronic, este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice, precizează Avocatnet. Instituțiile și autoritățile publice care îl solicită nu vor condiționa oferirea de informații sau de servicii de prezentarea documentului în format fizic", scrie în Legea 270/2021.

Citește și Ce taxe plătesc pensionarii care au venituri ca PFA

Așadar, talonul mov transmis pensionarilor în format electronic va putea fi folosit în relația cu toate autoritățile și instituțiile publice, fără a mai fi nevoie de oferirea acestui talon în format fizic.

Potrivit unui comunicat publicat, în martie, pe site-ul Ministerului Muncii, toți pensionarii care încasează pensia prin bancă primesc deja aceste taloane mov prin poștă. În acest sens, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a avut “o discuție clară cu Poșta Română, care nu respectă de 15 ani o obligație contractuală: în baza unui contract existent și a unei plăți de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari”.

Conform legislației, taloanele de pensie sunt de două tipuri: de culoare roșie și mov. Cei care își încasează drepturile de pensie la domiciliu primesc talonul roșu, care reprezintă documentul de plată. Pe de altă parte, celor care își primesc pensia prin bancă li se emite talonul de culoare mov, ca document de informare cu privire la sumele ce le-au fost transferate în cont.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel