Tanczos Barna promite o reformă fiscală fără povara unor impozite mai mari

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tánczos Barna
Tánczos Barna
Tanczos Barna, ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, a declarat, luni, că România ar trebuie să evite creşterile de taxe şi impozite.

"Situaţia bugetului este cea care este, cu un deficit de probabil peste 8% la sfârşitul anului, motiv pentru care Ministerul de Finanţe s-a adresat Comisiei Europene pentru a obţine acordul Comisiei pentru un plan fiscal de 7 ani în care redresarea să fie făcută într-un mod în care să nu afecteze negativ nici plăţile care au fost asumate de guvern, nici creşterea economică de care avem atâta nevoie şi să putem rezolva probabil în timp şi una dintre cele mai mari probleme ale României, deficitul balanţei de cont curent.

Acest dublu deficit, acest deficit geamăn sau twin, cum se spune, pune o povară foarte mare nu doar pe Ministerul de Finanţe, ci şi pe toate ministerele, pe unităţile administrativ-teritoriale şi pune o povară semnificativă şi pe populaţie, motiv pentru care în momentul în care UDMR a acceptat să facă parte din această coaliţie, în momentul în care am acceptat eu personal să coordonez acest sector, am dorit să fim vocea raţiunii în toate deciziile şi în gestionarea finanţelor publice, asigurând în primul şi în primul rând stabilitate fiscală şi financiară pe termen lung", a declarat Tanczos Barna. 

 

Despre bugetul pe 2025

 

"Trebuie să avem în 2025 un buget responsabil şi realist. Acest buget realist trebuie să se bazeze pe venituri sigure, predictibile şi pe cheltuieli cumpătate. Această cumpătare nu poate fi făcută doar prin ordonanţă de urgenţă, prin constrângeri, prin acte normative, emise de Guvern sau de Parlament. Cumpătarea în instituţiile publice trebuie să fie un ordin de la nivelul unităţii, de la nivelul conducerii fiecărei instituţii, către toţi colegii care lucrează acolo.

Doar prin constrângeri, doar prin acte normative şi fără schimbare de mentalitate, această abordare cumpătată nu se poate implementa în nicio instituţie publică. Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare. Cifrele cu care vom încheia acest an, încă o dată cu un deficit bugetar de peste 8%, cu siguranţă, plus acele cheltuieli care sunt deja antamate şi vor fi plătite în 2025, pun o povară semnificativă pe bugetul anului 2025. Dar, repet, trebuie să evităm creşterile de taxe", a spus Tanczos Barna.

 

Despre taxe şi impozite

 

"Cu siguranţă coaliţia de guvernare a stabilit câteva direcţii strategice în ceea ce priveşte perioada următoare de 4 ani, poate şi 5 ani, pentru că unele dintre ele chiar se duc pe o perioadă de 5 ani. De exemplu, investiţiile din bugetul public în 5 ani ar trebui să ajungă la peste 150 de miliarde de euro, cu investiţii de aproximativ de 150 de miliarde de lei pe an.

Aceste investiţii vor contribui semnificativ atât la creşterea economică, cât şi la păstrarea locurilor de muncă şi la colectarea taxelor şi impozitelor din care practic trăiesc bugetul de stat, bugetele locale. Reaşezarea bugetului conform noilor priorităţi de dezvoltare pe baza unei analize de eficienţă a cheltuielilor este principiul de la care plecăm. Consolidarea fiscal-bugetară pe intervalul de 7 ani este deja un document aprobat de Comisie, asumat de Guvern.

Ne propunem reducerea deficitului ESA la 7% din PIB în 2025 şi menţinerea datoriei publice sub 60%. Sunt asumări ale Guvernului, deja, ale României şi cuvântul dat trebuie respectat dacă vrem să oferim predictibilitate pe termen mediu şi lung. Menţinere cotei unice, reducerea taxelor şi impozitelor pe muncă pe 4 ani, nu neapărat în primul an şi zero contribuţie la asigurări de sănătate pentru studenţi sau pentru vârstnici care lucrează sunt, de asemenea, elemente din programul de guvernare", a mai spus Tanczos Barna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tánczos Barna
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump la G20 de la Osaka
Telefon / FOTO: Frepik
Foto: Oana Pavelescu
Marcel Boloș / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Uniunea Europeană / FOTO:

PNRR. Câţi bani a primit, până acum, România

Comisia Europeană a transferat noi sume către ţările UE,...

Masa de craciu Foto: pexels.com
foto: pexels.com

Economia Marii Britanii, creştere ZERO. Ce urmează?

Economia Marii Britanii stagnează în trimestrul trei,...

Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis
Gaze / Foto: Freepik
Dolari
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Groenlanda. Foto: pexels.com
Kelemen Hunor / FOTO: Facebook

UDMR se va ocupa de Finanțe și de Ministerul Dezvoltării

Kelemen Hunor a subliniat că UDMR își va asuma...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Prudență pentru viitor
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Dumitru Costin, Liderul BNS
Gaze

Qatarul amenință, UE riscă să rămână fără gaze

Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...

WhatsApp / FOTO: Freepik

WhatsApp va ”cânta”! Aplicația introduce o funcție nouă

WhatsApp continuă să-și îmbunătățească funcția de...

Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Transformare / FOTO: Pagina de Facebook a ministrului Burduja

Burduja, despre transformarea energetică a României

Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...

TikTok

Țara care a interzis TikTok pentru un an

Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...

BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia
La benzinărie / FOTO: Freepik

Cât costă benzina și motorina înainte de Sărbători

Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut. 

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Drone militare / Foto: DCBusiness

pixel