Țara în care piața de capital a crescut peste nivelul ultimilor șase ani
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Creștere bursieră / sursa foto: Freepik.com
Creștere bursieră / sursa foto: Freepik.com
Acțiunile europene vor atinge maxime istorice în 2024 în condițiile în care perspectiva reducerii ratelor dobânzilor, speranțele unei aterizări ușoare și dinamica puternică a câștigurilor alimentează optimismul.

Potrivit unui sondaj Reuters, managerii de fonduri se așteaptă ca indicele de referință pan-european STOXX 600 să ajungă la 510 puncte până la sfârșitul anului.

Totodată, piața bursieră spaniolă a urcat la cel mai înalt nivel din ianuarie 2018, în ciuda volatilității istorice din timpul verii.

Piața bursieră din Spania, cu indicele IBEX 35, a înregistrat o creștere de 5% în primele două săptămâni din martie, reprezentând o creștere de 20% față de anul trecut. Această revenire a fost susținută de performanțele remarcabile ale unor corporații de top din Peninsula Iberică, arată Euronews.com

Un motor al acestei creșteri recente este Inditex, conglomeratul din spatele unor mărci de modă emblematice precum Zara, Massimo Dutti, Bershka și Pull&Bear, care reprezintă 14% din IBEX 35.

Gigantul din industria modei a raportat un profit net istoric de 5,4 miliarde de euro pentru anul fiscal 2023, marcând o creștere de 30,3% față de anul precedent. Acest anunț a propulsat acțiunile Inditex să urce cu peste 7%, atingând noi maxime istorice.

Sectorul bancar spaniol, care reprezintă până la aproape o treime din IBEX 35, a contribuit și el la acest avânt, actori importanți precum BBVA, Banco Sabadell și Caixabank, care a căror acțiuni au crescut cu 25%, 21% și, respectiv, 19% de la începutul anului până în prezent.

Pe plan macroeconomic, Spania a depășit performanța zonei euro, care stagnează, obținând o creștere de 0,6% în ultimul trimestru din 2023. În plus, Spania s-a remarcat printr-o rată robustă de creare de locuri de muncă în comparație cu alte națiuni europene în același interval de timp.

În luna februarie, sectorul privat din Spania, incluzând atât serviciile, cât și industria prelucrătoare, a înregistrat o creștere puternică.

Turismul și-a revenit pe deplin după criza pandemică, numărul de turiști din vara anului trecut fiind la nivelul celui din 2019. Aproximativ 20,2 milioane de turiști au vizitat Spania în lunile iulie și august 2023, iar acest număr ar putea urca mai sus în vara următoare, putând depăși recordul stabilit în 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel