”Țara nu e în criză. Statul este!” – Petrișor Peiu trage semnalul de alarmă

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
EXCLUSIV
Analistul economic Petrișor Peiu a criticat dur, într-o intervenție la emisiunea De ce se întâmplă, moderată de Răzvan Dumitrescu la DCNewsTV, modul în care actualele partide aflate la guvernare gestionează bugetul statului. În opinia sa, România se confruntă cu o criză bugetară generată de creșterea necontrolată a cheltuielilor, nu de facilitățile fiscale acordate în trecut.

"Guvernele uită că nu vor rămâne mereu la putere"

Petrișor Peiu a început prin a critica viziunea pe termen scurt a coaliției de guvernare, despre care spune că se comportă ca și cum ar rămâne permanent la putere. „Partidele care sunt acum la putere au făcut o mare eroare: nu s-au gândit că într-o zi vor pleca. Oamenii nu pot fi păcăliți la nesfârșit”, a declarat el.

Deficitul crește indiferent de facilități. „Asta e problema reală, nu taxele mici”

Peiu a demontat narativul oficial potrivit căruia deficitul bugetar este consecința facilităților fiscale excesive. El a prezentat o cronologie clară:

  • 2018: legislație fiscală relaxată, dar deficit sub 3%

  • 2019: deficit de 4,3%, provocat de plățile masive făcute la final de an

  • 2022: deficit 6,3%, cu multe facilități în vigoare

  • 2023: deficit 6,6%, cu mai puține facilități

  • 2024: deficit 9,3%, în ciuda reducerii masive a facilităților

„În decembrie 2024, prin ordonanța trenuleț, s-au tăiat aproape toate facilitățile, s-au crescut accizele și s-a redus plafonul pentru microîntreprinderi. Cu toate astea, după cinci luni din 2025, suntem în aceeași situație ca anul trecut. Asta înseamnă că problema nu e în fiscalitate, ci în cheltuieli”, a concluzionat el.

„Statul e în criză. Țara urmează”

Peiu a tras un semnal de alarmă: „Statul e în criză, bugetul e în colaps. Țara, adică cetățenii, urmează să intre în criză. Deocamdată suntem în stagnare”.

El a precizat că în primele cinci luni ale anului statul a cheltuit 300 de miliarde de lei, dintre care aproximativ 106 miliarde au fost doar pentru asistență socială – nu doar pensii, ci și plăți masive pentru plafonarea prețurilor la energie. „Dacă am fi lăsat piața să regleze prețurile și am fi intervenit inteligent, nu era nevoie să plătim atâtea miliarde pentru compensare”, a afirmat analistul.

„Cheltuim prea mult cu salariile și spațiile goale”

Pe locul doi în topul cheltuielilor statului se află salariile bugetarilor, care, spune Peiu, continuă să crească automat prin promovări și sporuri, în ciuda promisiunilor de înghețare.

„În învățământ, de exemplu, nu poți opri pe cineva care trece de la gradul II la gradul I. Aceste creșteri sunt automate. Ordonanța de înghețare a salariilor e, practic, inaplicabilă”, a explicat el.

Totodată, o altă problemă gravă este risipa cu bunuri și servicii, unde statul cheltuie sume importante pe chirii pentru spații goale. „Avem sute de locații închiriate în care nu funcționează nimic, dar chiria curge”, a spus Peiu.

Mesaj pentru guvernanți: Austeritatea reală începe cu statul, nu cu cetățenii

„Guvernul poate să mai pună oricâte taxe. Dacă nu oprește risipa și nu restructurează aparatul bugetar, vom merge din rău în mai rău. Cetățenii nu trebuie să plătească factura incompetenței administrative”, a conchis Petrișor Peiu.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă

pixel