Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump / Foto: Casa Albă
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al președintelui Donald Trump, optimismul investitorilor care au pariat masiv pe creșteri bursiere, întărirea dolarului și boom-ul criptomonedelor începe să se disipeze.

O lună de volatilitate pe piețele financiare

Deși S&P 500 a atins noi recorduri, performanța sa a fost eclipsată de indicii bursieri din Europa, China și Mexic. Între timp, dolarul și pariurile pesimiste pe obligațiunile americane au pierdut din avânt, iar explozia criptomonedelor a încetinit, se arată într-o analiză Bloomberg.

Această evoluție contrastantă vine pe fondul unei serii de amenințări tarifare agresive din partea administrației Trump, ultima vizând importurile de automobile, semiconductori și produse farmaceutice, cu taxe de până la 25%. Temerea investitorilor este că aceste măsuri ar putea accelera inflația și menține ratele dobânzilor ridicate, limitând astfel creșterea economică.

”S-a ajuns la un val de optimism excesiv, fără ca investitorii să se gândească serios la implicațiile reale”, a explicat Eric Diton, președintele Wealth Alliance.

Acțiunile companiilor mici pierd teren

La scurt timp după victoria lui Trump, investitorii au pariat puternic pe acțiunile companiilor de dimensiuni mici, considerând că acestea vor beneficia cel mai mult de protecționism și sprijin economic intern. Russell 2000, indicele acțiunilor de mici dimensiuni, a crescut cu 5,8% imediat după alegeri – cel mai mare avans din ultimii trei ani.

Totuși, entuziasmul s-a diminuat rapid. Deși indicele rămâne cu 1% peste nivelul din 5 noiembrie, acțiunile companiilor mari au avut performanțe superioare. Ratele ridicate ale dobânzilor pun presiune pe firmele mai mici, care au de obicei un grad mai mare de îndatorare, explică Eric Sterner, director de investiții la Apollon Wealth.

În sectorul energetic și financiar, reacția pieței a fost mixtă:

- Indicele S&P 500 Energy, care a crescut puternic după alegeri, și-a pierdut aproape toată avansul.

- Indicele S&P 500 Financials a rămas în creștere (+12%), susținut în principal de câștigurile solide ale băncilor.

”Investitorii mizau pe o dereglementare accelerată și o creștere a fuziunilor și achizițiilor. Însă Trump a semnalat că administrația sa va menține reguli mai stricte în analiza fuziunilor, ceea ce a temperat entuziasmul în sector”, a adăugat Sterner.

Dolarul își pierde avântul

Întărirea dolarului a fost unul dintre cele mai evidente ”Trump trades”, investitorii anticipând că tarifele impuse de administrație vor stimula inflația și vor duce la creșterea randamentelor obligațiunilor americane. Între 5 noiembrie și 15 ianuarie, indicele Bloomberg Dollar Spot a crescut cu 4,5%.

Însă, după inaugurare, dolarul a scăzut cu 1,5%, pe fondul reevaluării efectelor tarifelor asupra economiei americane.

Un exemplu clar a fost reacția piețelor la amenințarea lui Trump cu tarife de 25% pentru importurile din Canada și Mexic. Peso-ul mexican și dolarul canadian s-au depreciat brusc, dar și-au revenit rapid după ce președintele a amânat implementarea tarifelor.

”Investitorii care așteptau o continuare a acestui trend favorabil au fost dezamăgiți”, spune Kyle Chapman, analist valutar la Ballinger Group.

Curba randamentelor se inversează

Înainte de inaugurare, piața obligațiunilor americane a reacționat la perspectivele unui deficit fiscal mai mare, ceea ce a dus la creșterea randamentelor obligațiunilor pe termen lung. Curba randamentelor dintre titlurile pe doi și zece ani s-a accentuat la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani.

Totuși, Trezoreria SUA a semnalat că nu va crește emisiunea de obligațiuni, iar Trump a promis reduceri de cheltuieli. Aceste măsuri au dus la scăderea randamentelor obligațiunilor pe termen lung, inversând tendința inițială.

”Am asistat la un val de vânzări pe obligațiuni înainte de alegeri, iar acum piața se corectează. Curba randamentelor se aplatizează în loc să continue să se accentueze”, explică Guneet Dhingra, șeful strategiei de rate la BNP Paribas.

Criptomonedele: de la boom la stagnare

Industria cripto a fost un susținător puternic al lui Trump, mizând pe o reglementare mai favorabilă. După alegeri, Bitcoin a crescut cu 50%, trecând de pragul de 100.000 de dolari în ianuarie.

Totuși, fără noi anunțuri majore din partea administrației, entuziasmul s-a estompat. În plus, scandalurile din jurul monedelor meme, precum Libra, au afectat încrederea investitorilor. Miercuri, Bitcoin a coborât sub 97.000 de dolari.

”Sentimentul pe piața cripto este extrem de negativ acum”, spune Matthew Hougan, director de investiții la Bitwise. Unul dintre motive este lipsa progresului în ceea ce privește rezerva națională de Bitcoin promisă de Trump, idee care încă este în studiu la Casa Albă.

Perspectivele pentru piețe

Pe măsură ce incertitudinile economice și comerciale continuă, investitorii devin mai precauți în ceea ce privește ”Trump trades”. Deși politica administrației pare orientată spre stimularea economiei interne, impactul real al tarifelor și al politicilor fiscale rămâne de văzut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel