Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Țările din Asia de Sud-Est au convenit să acorde prioritate ajutorării reciproce pentru a depăși deficitul de aprovizionare cu orez și alte probleme legate de alimentație, a raportat agenția de știri de stat din Malaezia Bernama, citând ministrul agriculturii, scrie Reuters.
Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) a ajuns la acest acord în cadrul unei reuniuni care a avut loc săptămâna aceasta la Kuala Lumpur, a declarat vineri ministrul agriculturii și securității alimentare, Mohamad Sabu, potrivit agenției.
"Colaborarea ASEAN înseamnă că, dacă ne confruntăm cu probleme legate de orez, țările membre ale ASEAN vor acorda prioritate în primul rând națiunilor ASEAN", a declarat acesta.
Vietnamul, Cambodgia și Thailanda au declarat că vor lua în considerare orice noi cereri de importuri suplimentare, a precizat Mohamad.
Malaezia, care importă aproximativ 38% din necesarul său de orez, se numără printre mai multe țări afectate de restricționarea livrărilor de către exportatori de top precum India. Luni, guvernul a anunțat subvenții și alte măsuri pentru a compensa creșterea prețurilor la cereale și pentru a asigura o ofertă suficientă pe piață.
Primul ministru Anwar Ibrahim a avertizat că va lua măsuri legale împotriva oricărei persoane care va depozita orez, pentru a împiedica consumatorii să stocheze cereale locale.
India va impune până la 31 decembrie taxe de 40% la exporturile de ceapă, cu efect imediat, în încercarea de a îmbunătăţi disponibilitatea legumei pe plan intern, conform delarațiilor recente ale Ministerului de Finanţe.
În ultimele luni, preţurile la unele din cele mai folosite legume din India, inclusiv roşiile, ceapa, usturoiul, vinete, mazăre şi ghimbir, au crescut de peste două ori. Aceste produse sunt atât de importante în cea mai populată ţară din lume încât o creştere a preţurilor poate declanşa proteste. Unele partide politice la putere în India au pierdut alegerile pentru că nu au putut controla preţurile la ceapă, care alături de roşii sunt esenţiale în alimentaţia de zi cu zi. Preţurile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile băncii centrale de a stimula creşterea economică şi a menţine sub control inflaţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...