Țările în curs de dezvoltare, grav afectate de datoriile publice. Banca Mondială: ”Un deceniu de cumpănă”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Mondială
Banca Mondială
Țările în curs de dezvoltare au cheltuit aproape o jumătate de trilion de dolari pentru a asigura plata datoriilor de stat în 2022, ceea ce a secătuit fonduri ale țărilor destinate unor sectoare importante precum sănătate, educație și climă.

În cel mai recent Raport privind datoria internațională, banca a precizat că plățile pentru serviciul datoriei - inclusiv principalul și dobânzile - au crescut cu 5% față de anul precedent, ajungând la un nivel record de 443,5 miliarde de dolari, conform Reuters.

Această majorare se datorează celei mai mari creșteri a ratelor dobânzilor la nivel mondial din ultimele patru decenii. Instituția a precizat că plățile ar putea urca cu 10% mai mult în 2023-2024, conform Reuters.

 

Cele mai afectate națiuni

 

Cele mai afectate au fost cele mai sărace 75 de țări ale lumii arată raportul, aflat acum la cea de-a 50-a ediție. Plățile pentru serviciul datoriei publice externe ale acestora au atins un nivel record de 88,9 miliarde de dolari în 2022 și ar urma să crească cu 40% în perioada 2023-2024. Numai plățile lor pentru dobânzi au crescut de patru ori din 2012, ajungând la 23,6 miliarde de dolari, potrivit raportului.

"Acesta este deceniul de cumpănă", a declarat economistul-șef al Băncii Mondiale, Indermit Gill. "Nivelurile record ale datoriei și ratele ridicate ale dobânzilor au pus multe țări pe calea crizei", a spus el, avertizând că acest fenomen va împinge și mai multe țări în curs de dezvoltare în situația de îndatorare.

Gill a solicitat "acțiuni rapide și coordonate" din partea țărilor debitoare, a creditorilor privați și oficiali și a instituțiilor financiare pentru a îmbunătăți transparența, a dezvolta instrumente mai bune de sustenabilitate a datoriei și a accelera restructurarea datoriilor.

Țările africane se confruntă cu "un alt deceniu pierdut", a declarat economistul șef al Băncii Mondiale, menționând că acestea nu au înregistrat nicio creștere a venitului pe cap de locuitor din 2014.

 

Efectele directe ale datoriilor

 

Potrivit acestuia, una din patru țări în curs de dezvoltare a fost scoasă de pe piețele internaționale de capital și în ultimii trei ani au avut loc 18 cazuri de neplată a datoriilor suverane în 10 țări, mai multe decât în ultimele două decenii la un loc.

Nivelul datoriei interne era, de asemenea, ridicat în țări precum Argentina și Pakistan, ceea ce sporește riscurile. Țările care au amânat efectuarea plăților de capital și dobânzi în cadrul Inițiativei de suspendare a serviciului datoriei (DSSI) a G20, adoptată în timpul pandemiei COVID, se confruntă acum cu costuri suplimentare, acum că aceste plăți sunt scadente, a precizat banca, deși datele exacte nu vor fi raportate până în 2024.

Raportul notează că capitalul privat s-a retras în mare parte din țările în curs de dezvoltare, favorizând ratele mai mari ale dobânzilor în economiile avansate. Creditorii privați au retras cu 185 de milioane de dolari mai mult în rambursări de capital decât au plătit în împrumuturi, fiind pentru prima dată când s-a înregistrat acest lucru din 2015.

Raportul a arătat o ieșire netă de 127,1 miliarde de dolari din țările cu venituri mici și mijlocii către deținătorii de obligațiuni, comparativ cu o intrare medie de 202 miliarde de dolari în perioada 2019-2021.

Banca Mondială și alți creditori, au ajutat la umplerea golului, furnizând o finanțare nouă record de 115 miliarde de dolari pentru țările în curs de dezvoltare în 2022, se arată în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro / sursa foto: Freepik.com
Contabil
Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel