Ce urmează pentru economia mondială? FMI revizuiește previziunile pentru 2025
FMI a publicat vineri un nou...
Această decizie va fi stabilită la reuniunea de duminică a grupului țărilor exportatoare de petrol, conform Reuters.
OPEC+ a redus limita producției de petrol pe care țările membre o pot exploata, de mai multe ori de la sfârșitul anului 2022, pe fondul creșterii producției din partea Statelor Unite și a altor țări nemembre și a îngrijorărilor legate de cerere, în condițiile în care marile economii se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, condusă de Arabia Saudită, grup din care face parte și Rusia, (OPEC+), au redus un total de 5,86 milioane de barili pe zi, adică 5,7% din cererea globală, până în prezent.
Reducerile includ 3,66 milioane de bpd de către membrii OPEC+, valabile până la sfârșitul anului 2024, și reduceri voluntare de 2,2 milioane de bpd, care expiră la sfârșitul lunii iunie.
Acordul de duminică ar putea include prelungirea unei părți sau a tuturor reducerilor de 3,66 milioane de bpd până în 2025 și a unei părți sau a tuturor reducerilor voluntare de 2,2 milioane de bpd până în al treilea sau al patrulea trimestru din 2024, au declarat joi trei surse familiare cu discuțiile.
OPEC+ încearcă să convină asupra noilor capacități de producție de petrol până la sfârșitul anului 2024, o chestiune care a creat tensiuni în trecut, deoarece ținta de producție a fiecărui membru al grupului țărilor exportatoare de petrol este calculată în funcție de capacitatea teoretică a fiecăruia.
Țările care au făcut reduceri voluntare mai mari decât cele convenite cu grupul sunt Algeria, Irak, Kazahstan, Kuweit, Oman, Rusia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Reuniunea OPEC+ ar putea coincide cu o ofertă secundară de acțiuni la gigantul petrolier Aramco pe bursa saudită de la Riyadh, punctul culminant al unui efort de ani de zile de a vinde încă o parte din una dintre cele mai valoroase companii din lume, după ce oferta publică inițială record din 2019 a strâns 29,4 miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...
Când doi titani își unesc forțele, iar piața...