Țările UE nu se pot hotărâ. Vor supune la vot taxarea importurilor auto din China
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com
Membrii Uniunii Europene ezită dacă să aplice taxele suplimentare pentru importurile de vehicule electrice fabricate în China, în timp ce Beijingul amenință cu represalii de amploare.

Producătorii auto germani au realizat o treime din vânzările lor anul trecut doar în China, ca atare, Berlinul se opune acestor noi taxe, potrivit unei surse guvernamentale, în timp ce Franța a fost printre cei mai fermi susținători, relatează Reuters.

Majoritatea țărilor care iau în calcul suplimentarea taxelor încă cântăresc avantajele și dezavantajele escaladării disputei comerciale, potrivit unui sondaj informal realizat de Reuters în rândul guvernelor UE.

Problema va fi supusă unui vot consultativ al membrilor UE în următoarele săptămâni. Această decizie vine în contextul în care UE a inițiat ancheta asupra companiilor auto chineze fără o plângere din partea industriei europene, fiind primul caz comercial de acest tip.

Blocul comunitar urmează să confirme joi taxele provizorii de până la 37,6% pentru mărci chineze precum BYD, Geely și SAIC, precum și pentru modele fabricate în China de Tesla, BMW și alți producători auto occidentali.

Membrii UE vor vota, de asemenea, în octombrie, dacă Comisia propune taxele pe 5 ani asupra industriei auto chinze după ce ancheta ajunge la final. Taxele ar putea fi blocate dacă o majoritate formată din cel puțin 15 țări reprezentând 65% din populația UE votează împotriva lor.

Franța, Italia și Spania, cu 40% din populația UE, au indicat că ar susține taxele.

"Europa trebuie să se apere în cazul în care companiile noastre sunt prejudiciate și nu concurează în condiții de egalitate", a declarat ministrul spaniol al economiei.

Cu toate acestea, Republica Cehă, Grecia, Irlanda și Polonia încă dezbat problema, au declarat surse oficiale și guvernamentale, în timp ce Belgia are un guvern interimar, iar olandezii au un guvern format abia în această săptămână.

Germania a subliniat necesitatea unei negocieri cu Beijingul. Producătorii săi de automobile au afirmat că taxele sunt o abordare greșită, efectele negative depășind orice beneficii.

Represaliile Beijingului ar putea aduce taxe suplimentare pentru exporturile UE de coniac, carne de porc sau mașini de lux.

Comisia afirmă că taxele sunt necesare pentru a contracara subvențiile, iar obiectivul taxelor este asigurarea unor condiții de concurență echitabile, nu excluderea producătorilor chinezi de automobile, așa cum este probabil să se întâmple cu tariful de 100% planificat de Statele Unite.

De asemenea, tarifele ar putea oferi Uniunii Europene un avantaj în negocierile cu Beijingul și ar putea determina producătorii să producă automobile în UE.

Ancheta privind vehiculele electrice ar putea fi doar începutul pentru UE, care își înăsprește poziția față de Beijing, în condițiile în care companiile sale ecologice și tehnologice rămân în urma rivalilor mondiali, arată interviurile cu mai mulți experți în comerț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Prețul aurului atinge cel mai ridicat nivel din ultima lună

Prețul aurului a urcat vineri la cel mai ridicat nivel...

Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză

A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu...

Şedinţă de politică monetară BNR. Decizie privind dobânda

Banca Naţională are programată, pentru astăzi, o...

Precizări despre implementarea e-Factură în regim B2C

Ministerul Finanțelor informează că, prin OUG 69/2024,...

Amenințare cibernetică: Sunt vizați utilizatorii de Android

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică...

Grecia instaurează săptămâna de lucru de șase zile

Este modalitatea prin care guvernul pro-business al...


pixel